A pénteki házi kotyvasztásomból igazi békebeli sütemény sült ki, melynek ihletője újra a gluténmentesség és természetesen az édesség utáni vágy volt. A dió magas zsírtartalmának köszönhetően semmi plusz zsiradékot nem kellett hozzátennem. Könnyű, ugyanakkor nem száraz, uzsonnára, vagy vendégeket kínálni kiváló. A sok tojás miatt kicsit piskótahangulatú, ezért félbe is lehet szelni és házi cukormentes lekvárral megtölteni. Borikámnál nagyon átment ez a recept, boldogan járt rá. Egy szív alakú szilikonformában sütöttem meg, így az adag arra vonatkozik. A kapcsos 26 cm átmérőjű tortaformához 6 tojással és ezzel arányosítva a többi alapanyagot készíthetjük el.
- 4 db s-es tojás egyben felverve (Hűtőhideg tojások, max fokozat és kitartás (kb. 5 perc) a titka, hogy működjön a hab. Nem lesz kőkemény a hab, de nem is cél, mert akkor a süti amilyen gyorsan feljön, olyan gyorsan össze is esik.)
- 15 dkg darált dió
- 8-10 dkg cukor (nekem fele kókuszvirág cukor, fele eritrit)
- 4 dkg kakaópor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
- 1 marék aszalt vörös áfonya
A tojásokat egyben felverjük. A többi hozzávalót az áfonya kivételével összekeverjük és a tojáshabot beleforgatjuk, a végén az áfonyát is óvatosan hozzákeverjük (hígabb, de nem túl folyós állagot kapunk). A süteménytésztát szilikonformába öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.