"15 évvel a megismerkedésünk után is képes lennék veled a világ végére elmenetelni hóban, fagyban." (Gondolta magában Dorogi N. férje kezét szorongatva a bécsi adventi vásárban a mínusz tíz fokban. Majd rókabundáját összébb húzta, és elindult a Starbucks irányába, hogy igyon egy forró, szójatejes karamell lattét.)
Nem bírom túlzottan a csípős ételeket, mert harmatgyenge vagyok, azonban a hideget meg még kevésbé. A napközbeni melegítő pálinkázás helyett válasszátok ezt a tál forró levest, ami a narancstól és a gyömbértől karakteres, a tejszíntől simogatóan bársonyos, a csilitől pedig tüzes lett. A garnélák meg azért, mert megérdemled.
(4 adag)
A leveshez:
- 5-6 sárgarépa
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fél diónyi reszelt gyömbér vagy csapott tk őrölt gyömbér
- 1 nagy ek vaj
- 1 tk őrölt koriander
- 1 mokkáskanál fahéj
- só
- 2 narancs kifacsart leve
- 2 ág kakukkfű
- 1,5 dl tejszín
- fél citrom kifacsart leve
A garnélanyárshoz:
- 16-20 db garnéla (4-5 db/adag) - mélyhűtött is jó
- 2 ek olíva olaj
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 db csili vékony karikákra vágva
- 2 ek szójaszósz
- 1 csapott tk méz/agavé szirup/rizsszirup
- fél citrom kifacsart leve
- só
A zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért a vajon megfuttatjuk, majd a megtisztított, felszeletelt sárgarépákat is mellédobjuk, és nagy lángon enyhén pirítjuk. A korianderrel és a fahéjjal megszórjuk, sózzuk, átkeverjük, és annyi folyadékkal, ami egy ujjnyival ellepi lassú tűzön fedő alatt puhára főzzük. A narancsok levének cca. háromnegyedét hozzákeverjük és a kakukkfüvet is beletesszük, 1-2 percig főzzük még, majd a tejszínt is hozzáöntjük, és botmixerrel vagy turmixszal pürésítjük (kakukkfű ágakat kivesszük). A tűzről levesszük és a maradék narancs levét illetve a citromot ezután hozzákeverjük, ha túl sűrű lenne folyadékkal hígítjuk. Kakukkfű levelekkel megszórjuk.
A garnélákat - ha mélyhűtött - kiolvasztjuk, lecsöpögtetjük. Egy serpenyőben az olíva olajat hevítjük, a garnélákat a fokhagymával és a csilivel együtt mindkét oldalukon megpirítjuk, szójaszósszal locsoljuk, majd mézet csurgatunk rá, és végül a citrommal is megöntözzük. Nyársra húzva a leves mellé tálaljuk. (Ezt a levest sanszos, hogy a legközelebbi főzőtanfolyamomon is elkészítjük. Valentin-napi lesz, szóval hozzátok magatokkal a Szíveteket is :) . Itt lehet jelentkezni: https://miele.hu/hu/rendezvenyek/t-egyel-magadert/?id=1013
Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet.