"Nem leszek irigy. Megosztom veled az életemet." (Dorogi N. házasságkötésük előestjén ezt rebegte választottja fülébe, majd bekapott egy spirulina alga tablettát, hogy fogyással teljen az éjszaka.)
Én pedig a csodás narancsos citromtortám receptjét osztom most meg veletek, amiben van egy kis agar-agar is. Nem csak azért mert így a krémünk biztosan megáll, hanem mert fogyókúrás célokra is (bővebben itt) bátran bevethető (persze azért ebből a tortából is csak módjával, mert 15 dkg vajat csak beleturmixoltam :) ).
A tészta:
- 10 dkg natúr, héjas mandula
- 5 dkg natúr, héj nélküli mandula
- 10 dkg magozott datolya
- 5 dkg étcsokoládé
- csipet só és csipet őrölt gyömbér
- 3 dkg kókuszzsír
Az első 5 hozzávalót aprítóba tesszük és aprítjuk, végül a kókuszzsírt is hozzáadjuk és úgy is pár percig nyomjuk a gombot. Egy kapcsos tortaformába belesimítjuk a masszát és félre tesszük. Elkészítjük a krémet.
- 2,5 dl bio narancs és bio citrom leve vegyesen (nálam 3 narancs és 4 citrom levéből lett meg - savanykás ízű inkább)
- 4 egész tojás+2 sárgája
- 10 dkg nyírfacukor/xylit
- 1 csapott tk agar agar
- 15 dkg hideg kockázott vaj
- 1 csipet só
A 2,5 dl narancsos citrom levéből 1 dl-t különveszünk, és egy kisebb edényben (pl zománcozott bögre) elkeverjük és melegítjük, de nem forraljuk. A tojásokat a cukorral kézi habverővel alaposan elkeverjük egy fém tálban, majd vízgőz fölött állandó kevergetés mellett a fennmaradó 1,5 dl narancsos citrom levét szakaszosan adagoljuk hozzá, végül a közel azonos hőmérsékletű agar-agaros részt is hozzákeverjük és addig keverjük kézi habverővel folyamatosan, amíg majonéz sűrűségű nem lesz. Csipet sót hozzáadjuk és levesszük, pár percet hagyjuk hűlni, de még meleg állapotában hozzákeverjük botmixerrel a hideg vajkockákat és turmixoljuk 2-3 percet. Hűlni hagyjuk, párszor átkeverjük, majd a torta tésztájára öntjük. Hűtőben 1 óra alatt megfelelő állagúra dermed, de egy éjszaka is jót tesz neki.
Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet.