Boldogrépa

Répázz boldogan

Duplacsokis sacher (gluténmentes)

2016. február 08. 10:47 - a_nyúlontúl

"Hagyj aludnom reggel, és ne kelts fel a készülődéseddel, meg a gyerekek reggeliztetésével, mert kipihenten szeretnék a pilates órámon részt venni." - dörgölte szemét álmosan Dorogi N. és puszit dobott a férjének. "Ja, és ügyesen holnap azon a fontos meetingen." - tette még hozzá elalvás előtt, majd felhelyezte selyem szemtakaróját.

Én is hajlamos vagyok szemellenzővel aludni, de ami ennél is ijesztőbb, olykor élni is. Ilyenkor egy pillanatra megrázom saját vállamat (micsoda skizoid kép) és felszisszenek: ez az öregedés jele, vagy csak a komfortzónám szűkül egyesen arányosan a táguló világegyetemmel? Mielőtt agyonnyomnának a mély gondolatok, gyorsan valami desszerthez nyúlok, hogy lehiggadjak és újra azt érezhessem: egész kipárnázott az életem (és ez az érzésem, majd 2 percig meg is marad - mindaddig, amíg a süti el nem fogy.) Adjon nektek is ilyen békés 2 percet ez a csudafinom sacher. Sőt, az elkészítésével további 40 jóleső percet nyerhettek.

26-os tortaformához

  • 8 tojás sárgája és fehérje
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 15 dkg kókuszvirág cukor
  • 22 dkg darált dió
  • 10 dkg glutén mentes étcsokoládé
  • 5 ek holland kakaópor
  • 1 vanília kikapart belseje
  • mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 csapott tk balzsamecet krém
  • 1 csipet só

Az első három hozzávaló mehet az aprítóba (a fehérje nem!!!), ahol alaposan kikeverjük, de nem túl hosszan, nehogy a hő hatására megolvadjon a kókuszvirágcukor. Utána jön a dió és az étcsoki. Ezzel is keverjük, daráljuk, majd a holland kakaópor a vanília, a szódabikarbóna, a balzsamecet krém és a csipet só is az aprítóban landol, és nyomjuk a gépet fáradhatatlanul. Ezután a tojás fehérjéket nem túl kemény habbá verjük, a csoki masszát egy nagy keverőtálba tesszük és szilikon lapáttal a habot 3 részletben lazán hozzákeverjük. Önthető, nem túl folyékony masszát kell kapnunk. Kivajazott sütőformába, vagy szilikon formába beletesszük, elegyengetjük, és sütőben alsó-felső sütéssel 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy ne legyen nyers (ha ügyesek vagyunk szaftos, de nem nyers tésztát kell kapnunk.) Sütőrácsra kiborítjuk, ami eddig alul volt az lesz most fent.

A sárgabarack lekvár:

Miközben a torta sül  felmelegítünk 4-5 ek sárgabarack lekvárt (én xyliteset használtam) 2 tk sütőrummal, és még forrón a forró tortára csurgatjuk. (Itt a lényeg, hogy a forró tortára csurgatott forró folyadék a torta mélyebb rétegeibe képes hatolni, ezáltal nem csak a tetején lesz barackos, hanem a tészta kitágult pórusain mélyebbre jut, és jó szaftos lesz. Plusz pont, hogy a tetejére a csoki glazúrt is könnyebben rá tudjuk varázsolni.) Így hagyjuk egy negyed órát pihenni. Közben elkészítjük a glazúrt.

A glazúr:

  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1-2 ek kókuszvirág cukor
  • 2-3 ek holland kakaópor
  • ha kell, 1-2 ek mandulatej

Vízgőz fölött egy fém edénybe a vajra szitáljuk a kakaóport, majd a cukrot is hozzákeverjük, és felolvasztjuk, kevergetjük, míg homogén, majonéz állagú nem lesz. Ha kell, akkor a mandulatejjel lazítjuk. A tortáról habkártya segítségével lesimítjuk a fölösleges sárgabarack lekvárt, és a cca. 80 fokos glazúrral a tetejét és az oldalát is bevonjuk. Egy éjszaka jót tesz neki, szigorúan torta búra alatt, hogy ne száradjon ki.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

20160110_130031.jpg

20160110_130126_hdr.jpg

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr768369114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szib 2016.02.08. 19:46:13

Nagyon tetszik ez a recept, ki is fogom próbálni, de azért ezt a "Répázz boldogan"-t én meggondolnám a helyedben. Az alábbi idézet a szlengszótárból való, és azt hiszem, te vagy az egyetlen ebben az országban, aki nem ismeri:

répázik
forrás:mnytud.arts.klte.hu/SZLENG/szakdolg/nochta.htm
tn ige Közösül. Vö. töcsköl.

a_nyúlontúl 2016.02.08. 21:07:41

@szib: örülök, hogy tetszik a recept. Töredelmesen bevallom, hogy tudom, mit jelent a "répázás". De mindeközben remélem, hogy az áthallás nem a perverzitást és a trágárságot emeli ki. Annyit szerettem volna ezzel érzékeltetni, hogy az egészséges étkezés nem "szívás", hanem igen is tud szenvedélyes lenni, sőt még jól is tud esni. Akárcsak a répázás! :)

Real_Boy 2016.02.09. 00:54:41

Hát ezen most nagyot derültem magamban. Én ugyanis valahogy nem vágtam a répázás eredeti jelentését. Akkor talán - a blog szerzőjével ellentétben - én lennék az egyetlen az országban?

Amúgy a Google barátunk sem támasztja alá, hogy a "répázik" szó egy mindenki által ismert, meghonosodott kifejezés volna, ugyanis csak 434 találatot ad ki rá.

Egyébként pedig, ha már áthallás... Így már mindjárt más értelmet kapnak az alcímek:

"Falatnyi örömök" (csak nem a répa mérete? :D),
"Mozog a szám" (ööö...),
"Ha hívsz, megyek" (hűha, ez már-már "szolgáltatói" jellegű)

Inkább nem folytatom, mert az már nagyon perverz irányba vinné az egészet...

Szóval jó ez a blog, és kész! :)
süti beállítások módosítása