"A nyárban a kreol bőrömet szeretem a legjobban. Meg bekrémezni a kreol bőrömet napozás után." - mondta Dorogi N. legkedvesebb barátnőjének, és magára húzta a szoli tetejét. Előtte persze bekrémezte kreol bőrét barnulást segítő vegyszeres készítménnyel.
Én a nyárban a paradicsomot szeretem. A napérlelte, húsos paradicsomot, aminek olyan illata van, mint a nagymamának nyári kertészkedés után. Nagymamám egy egész paradicsom ültetvény illatát hozta be a kertből, ránk mosolygott, vagyis trillázva nevetett, közben együtt lecsipkedtük a paradicsom zöldjét, és két újabb nevetés között el is készült a lecsó. Úgy tudott velünk lenni, és törődni, hogy közben megfőzte az aznapit, és még el is tette a télire valót. Hét unokája közül mindegyikünk úgy érezhette, hogy ő a kiváltságos, a mama szíve, pedig titokban mindannyian pont ugyanannyira voltunk a szíve közepe. Ezt a levest napérlelte paradicsom nélkül készítettem, a nagymamámra gondolva, és közben végig éreztem, hogy mosolyog rám. Mit nem adnék, ha még egyszer illatát is érezhetném, nevetését hallhatnám. És sokszor igyekszem hálát adni azért, amiért a lányaimnak megadatott anyukámban megtalálni és megismerni őt.
4 főre
- 3 dkg vaj
- 20 dkg zeller
- 10 dkg sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 tk pirospaprika
- 2 ág rozmaring levél
- 40 dkg kockázott konzerv paradicsom
- 40 dkg víz
- 1,5 dl tejszín
- 5 dkg parmezán a tetejére
A vajon a pucolt és szeletelt zellert, sárgarépát és fokhagymát átforgatjuk, enyhén pirítjuk, sózzuk, borsozzuk és a paprikával megszórjuk, majd a paradicsomot is hozzáadjuk. a rozmaring levelekkel megszórjuk, és felöntjük fél liter vízzel. Fedő alatt lassú tűzön hosszan főzzük (cca. 1,5 órát). Amikor már minden zöldség megpuhult összeturmixoljuk (ha elfőtt a folyadék, pótoljuk) és a tejszínt is hozzáöntjük, így is turmixoljuk, majd még egy rottyanásra visszatesszük a tűzre. Parmezánnal megszórjuk, wasa kenyérrel kínálhatjuk, kedvencem, a balzsamecet krém is passzol hozzá.
Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3