Boldogrépa

Répázz boldogan

Tandoori csirkefalatok zöldborsós üvegtésztával

2016. február 22. 12:19 - a_nyúlontúl

"Reggelente imádok jógázni. Nemcsak a testem hálálja meg a mindennapi törődést, hanem a lelkem is." - magyarázta Dorogi N. kollégáinak, miközben a sertés ledarált belsőségeit és fejhúsát tömködte a sertés belébe. "Ugye, milyen jó ötlet volt ez a csapatépítő disznóölés?" - kérdezte vidáman a művelet közben.

A disznóölés teljes mértékben kimaradt eddig az életemből, és a jógából se merítettem még túl gyakran energiát (a pilatesből viszont annál többet). De álszentség lenne azt állítanom, hogy néha nem lágyulok el egy 10 centiméteres véres hurka láttán. Sok mustárral, cseresznyepaprikával és vastag karéj fehér kenyérrel az igazi. Itt nem lehet trükközni a teljes kiőrlésű kenyérrel, meg holmi korpás zsemlével. Azzal viszont trükközhetünk, hogy nem építjük be heti/havi rendszerességgel az étrendünkbe. A piros színű ételeket - így a véres hurkát is - igen vonzónak tartom. Talán azért, mert egyszerre hordozzák magukban az élet és a halál szimbólumát. Talán ezért lehet, hogy sírva-mosolyogva szoktam elfogyasztani őket. A tandoori fűszer pirossága személyes kedvencem: nagyon intenzív és élénk a színe, már akkor megkívánom, amikor a fűszerpolcon megpillantom. És ha nem tudnánk, hogy mindezt a csili mellett a pluszba hozzákevert piros ételszínezéknek köszönheti, teljes boldogságban fogyaszthatnánk el. Most, hogy ti is tudjátok, kicsit elmorzsolhattok pár könnycseppet is, és foghatjátok a csilire.

4 személyre

  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 3 dkg vaj
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér vagy egy mogyorónyi friss gyömbér aprítva
  • 1 csapott tk őrölt koriander
  • 1 kis tk rizsszirup/méz
  • 1 rendes ek tandoori masala fűszerkeverék
  • 5 ek görög joghurt
  • 1 ek fekete szezámmag
  • 1 marék aprított snidling

A köret

  • 20 dkg üvegtészta
  • 2 maroknyi fagyasztott zöldborsó
  • 4 ek szójaszósz

A vajon a fokhagymát megfuttatjuk, amikor már érezzük illatát mehet a kockára vágott csirkemell. Nagy lángon pirítjuk és amikor a csirke átsült mehetnek a fűszerek. A tüzet közepesre visszavesszük, és belerakjuk először a gyömbért, majd a koriandert, a rizsszirupot, végül a fűszerkeveréket. Megsózzuk, a joghurtot egészen kicsi láng mellett keverjük hozzá, nem forraljuk. Levesszük, és a szezámmaggal és a snidlinggel megszórjuk. Esetleg még egy kis citrom vagy lime levével izgalmasabbá tehetjük. A köret egyszerű és nagyszerű: egy hőálló tálba tesszük az üvegtésztát és forrásban lévő vízzel leöntjük, úgy, hogy bőven ellepje, a mélyhűtött borsót is beletesszük. 5 perc után (ha a tészta mindenhol áttetsző és már nincsenek benne fehér részek) leszűrjük és a szójaszósszal meglocsoljuk. Tálalásnál a csirkéhez hozzáforgathatjuk, vagy a tészta közepére merhetünk a csirkés szószból.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

k.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr948410538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincenzo6 2016.03.01. 08:56:07

Vajon mikor tudják meg az emberek, hogy a nyírfacukor néven árult szintetikus lópikula egészségtelenebb a mezei fehér, finomított kristálycukornál? Néhányan nagy bizniszt csináltak belőle, az tuti, de remélem hamar el is tűnik. Arról nem is beszélve, hogy az íze az tragédia. Mint egy PVC cső édesítve. Nem is értem, hogy aki ilyen jókat főz, az hogy viselheti el az ízét.

a_nyúlontúl 2016.03.01. 11:17:44

@Vincenzo6: Szia! Sok ponton értelek, de tudod rengetegen vagyunk, akik egészségügyi okokból nem fogyaszthatunk cukrot. És főként nem azért kell odafigyelnünk erre, hogy nehogy nagy legyen a fenekünk, hanem mert komoly problémákat okozhat a szervezetünkben. Én is folyamatosan próbálok jó alternatívát találni a cukor pótlására, mert nagyon szeretem az édes ízeket, de nem könnyű a helyzet. Vannak a mesterséges édesítőszerek (pl. aszpartám), amikkel max. a rágcsálókat irtanám, vannak a természetes édesítőszerek (agavé szirup/rizsszirup), amiknek közepesen magas a glikémiás indexük, így csak elvétve illesztem be az étkezésembe. Van a barna cukor és a nádcukor, aminek pont olyan a hatása, mint a fehér cukornak, csak drágább és nincs vegyszerezve. Aztán a méz, aszalványok, gyümölcsök - ezeket nagyon szeretem és gyerekeimnek főleg ezt adom, mert üknagyanyáink óta bevált, vitaminban és tápanyagban gazdag cukor forrás, de itt is az a gond, hogy magas a GI-jük, és nagyon megdobják a vércukorszintet. A nullás kcal-os és cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek (én ebbe a csoportba tartozok) is ajánlott édesítőszerek a Stevia (nekem nagyon erős mellékíze van) és az eritrit, néha nyírfacukor és xilit. Az utóbbi három ízét meg lehet szokni, nem magában eszem kanálszám, hanem a süteményekbe, desszertekbe pakolom. Ja, a kókuszvirágcukor imádni való, de az is nagyon hamar megemeli a vércukorszintet. Szóval ez az egész nyírfacukrosdi nem úri hóbort a részemről, hanem egy muszáj megoldás. Szóval várom a javaslatod, hátha tudsz jobbat ezeknél. :)
süti beállítások módosítása