Boldogrépa

Répázz boldogan

Mangós-kakaós kockák (tej- és gluténmentes)

2016. május 11. 22:09 - a_nyúlontúl

Huanita szebb jövője érdekében édesanyja mindent megtett, hogy a lánya magas színvonalú taníttatását biztosítsa. "Te nem leszel rabszolga!" - suttogta kislánya fülébe esténként lámpaoltás után. És valóban, a sok spórolás, lemondás és szorgalom meghozta gyümölcsét, Huanita 18 évesen egy nívós egyetemen találta magát. 24 évesen már az egyik legfelkapottabb informatikai cégénél dolgozott, reggel 8-tól este 8-ig verte a billentyűzetet, tartott meetingeket, pár év alatt beutazta Európát, igaz a legtöbb nagyvárosnak mindössze a repülőterét és külvárosi dobozszállodáját ismerte. Minden hónapban küldött haza pénzt, de félre is tudott tenni. Több hosszú kapcsolatot is a háta mögött hagyva 28 évesen megállapodott, és egy feltörekvő, szintén első generációs értelmiségi szépfiúhoz ment feleségül. Két évvel később a Dél-Amerikai Divízió HR vezetőjének nevezték ki. 34 évesen felhagyott a fogamzásgátló szedésével, és a férjét ezekben az időkben heti kétszer is magára engedte. Huanita ma 38 éves, gyermektelen, elvált, a belvárosban saját loft lakásában él. A munkából este 10 előtt csak ritkán ér haza, elalvás előtt a kutyusának horgol új tappancsvédőt. Az esti ima után a fal felé fordulva pedig a kis Brutusnak suttogja - "Nem, én nem leszek rabszolga."

Ez a süti minden időkben jól tud esni, a krém és a tészta állaga nagyon jól passzol egymáshoz. A mangós részét a kisebbik gyerekem a legtöbb tetejéről ügyesen lenyalogatta, nekem maradt a kissé nyálas alja, ami még így, krém nélkül is rendben volt. A zselatin tök véletlen került a tésztába, mikor készítettem a nagy valami extra fontos kérdést tett fel, és mellényúltam. Viszont nagyon jó lett a tészta, kicsit rugalmasabb, mint máskor, szóval megölelgettem, mert végül is tök jól sült el!

A tészta

  • 4 tojás
  • 4 ek kókuszvirág cukor
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 csipet zselatin
  • 1 csipet só
  • 5 ek barnarizs liszt
  • 2 ek holland kakaópor
  • 4 ek puffasztott barnarizs (elhagyható, ilyenkor legyen + ek barnarizs liszt)

A négy tojás egyben felverjük gépi habverővel, majd a 4 ek kókuszvirág cukrot is hozzákeverjük, a felsorolt további hozzávalókat is hozzáadagoljuk, de ekkor már kis fokozaton keverjük. Sütőformába töltjük és előmelegített sütőben 175 fokon cca. 20 perc alatt megsütjük. Langyosra hagyjuk hűlni, utána csurgatjuk rá a krémet.

A krém

  • 30 dkg friss mangót
  • 165 gramm kókusztej (én Shan ' shi-t használtam)
  • 3 ek fruktóz
  • fél citrom leve
  • 6 db lapzselatin
  • csipet só

A  mangót a kókusztejjel lepürésítjük, majd hozzákeverjük a fruktózt és fél citrom levét. A lapzselatint beáztatjuk, a pürénket egy lábasba tesszük, és alámelegítünk, de nem forraljuk. A zselatint kinyomkodjuk, és a meleg krémben feloldjuk, átkavarjuk, majd a tortalapra csurgatjuk. Hűtőben dermesztjük, majd forró, éles késsel szeleteljük. Mentával díszíthetjük.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

img_1118_hdr.jpg

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr378708244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Zak 2016.05.12. 13:58:27

Miért pont fruktóz? Mivel jobb mint a glükóz vagy szacharóz? Honnan vegyen az ember fruktózt? Soha az életben nem láttam még egy boltban sem. Azt ne mondd, hogy egészségesebb mint a másik kettő, mert az egyszerűen nem igaz!

a_nyúlontúl 2016.05.12. 21:21:38

@Zak: Kedves Zak, a fruktózhoz szerintem egyszerűbb hozzájutni, mint a kókuszvirág cukorhoz pl, én a tescoban, coop-ban mindig látom, de patikában is megvehetjük. Hogy melyik édesítő egészséges és melyik nem, szerintem még a dietetikus szakmának is nehéz eldöntetnie, ugyanis itt is van, amit évekig istenítenek, aztán kiderül, hogy káros hatása is lehet. A fruktóz sokáig a cukorbetegek 1. számú cukorhelyettesítője volt, mostanra több kutatás bizonyította, hogy túlzott fogyasztása metabolikus zavarokat okozhat... ezzel ellentétben több táplálkozástudományi cikk arról ír, hogy glikémiás indexe alacsony (volt ahol azt írták, mindössze 20-as) és nem emeli olyan nagy mértékben meg a vércukorszintet, mint a glükóz. Ismerem az édesítők nagy részét egyébként és használok xylitet, nyírfacukrot, eritritet, különböző gabonaszirupokat, kókuszvirágcukrot, most éppen az alamasziruppal kísérletezem, mert folyamatosan keresem a jó megoldást. Viszont a gyerekeimnek szívesebben adok olyan sütit, ami természetes, régóta ismert édesítőszerrel készül - pl. méz, aszalvány, fruktóz - mert ezeknek már kb. tudjuk a hatását és így mérlegelhetek, hogy néha egy kis fruktóz, néha egy kis méz - ezekkel remélhetőleg nem nyírom ki őket. Az újfajta édesítőszerekről még nincs elég tapasztalat, hosszútávú hatásuk nem ismert, így azokat óvatosan használom - pl. a gyerekeimet nagyon felfújja a xylit, majd elszállnak, másnap az oviban kb. a nyitott ablak mellett altatják őket, szóval igyekszem nem kitolni velük. Lehet egyéni tűréshatár is és dietetikussal sem árt egyeztetni...én nem vagyok az! Egyébként örülök, hogy írtál, ha a fruktóz nem szimpi, egyéb "cukorral" is elkészítheted...