Boldogrépa

Répázz boldogan

Epertorta (glutén és tejmentes)

2016. május 16. 21:34 - a_nyúlontúl

Dorogi N. ideges volt és aggódó, mert gyermekénél ételérzékenységre utaló jeleket találtak. "A glutén lesz a ludas" - jelentette ki a doktornő. "És nem árt a laktózt is kiiktatni a táplálkozásából." Dorogi N. az ország legdrágább magánpraxisába vitte a kislányát, mert a legjobb ellátást szerette volna biztosítani szeme fényének. Zaklatottan távozott a külvárosi japán, minimál stílusú rendelőből. Megszeppent gyermekét hátraültette, kezébe adta a tabletjét, majd dundi gázzal indított, és hazafelé végig Adele legújabb számát üvöltötte. Két szám között pedig mérgelődött: "Még egy faxxxág, amivel nekem kell foglalkoznom!" Dorogi N.-nél elszakadt a cérna, hiszen holnap lesz kislánya 6. születésnapja. Múlt hónapban legjobb barátnője hatalmas zsúrt adott a szomszédban, és 8 emeletes mozgó tortával lepte meg gyermekét. Dorogi N. érezte, hogy valami "mindenmentes ehetetlen szxrsággal" labdába se rúghat. Aztán otthon kinyitotta a gépét, megtalálta ezt a receptet, elkiáltotta magát, és a házi cukrászát hívta. "Rosa, újratervezés. Nem a tonkababos mogyorókrémes Hello Kitty torta lesz holnap a nagy durranás, hanem ez." Dorogi N. lehiggadt, látta maga előtt, ahogy a barátnőknek a gluténről és a laktózról magyaráz, és ahogy csüngenek a szavain. Látta magát, a gondos anyát, aki nem csak szép, de okos is.

26-os tortaformához

A krém:

  • 1 kisebb bögre köles (2 dl)
  • 40 dkg eper
  • 8-10 ek fruktóz
  • csipet só
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 1 vanília kikapart belseje
  • agar-agar 1 csapott tk vagy 6 db lapzselatin

Az epret a citromlevével aprítógépben leturmixoljuk, közben a kölest háromszoros vízben fedő alatt „szottyos” puhára főzzük, kicsit hűlni hagyjuk, majd aprítógépbe tesszük, a fruktózt, a vaníliát és a sót hozzáadjuk, és hosszan krémesre turmixoljuk az eperrel együtt. Az agar agart fél deci vízzel főzzük, hosszan kavargatjuk, majd az aprítóba öntjük és együtt tovább turmixoljuk az epres résszel.

  • A tészta:
  • 15 dkg zabpehely
  • 4 ek kókuszreszelék
  • 3 ek kókuszzsír
  • 2 ek fruktóz
  • csipet só

A felsorolt alapanyagokat egy nagy keverőtálban összemorzsoljuk, majd egy tapadásmentes tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben 170 fokon 12-15 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk, majd mehet rá a krém. A tortánkat 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

 img_1016_hdr.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr548723244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása