Boldogrépa

Répázz boldogan

Provence-i marharagu

2016. október 26. 22:43 - a_nyúlontúl

Dédé már a harmadik évét töltötte otthon gyermekével. Mivel nehéz idők jártak feléjük, a dajka olyan luxus volt, mint mikulás zacskóban a töltött csoki, ezért éppen a szeptemberi óvodába adást tervezgette. Amikor a naptárára nézett beléhasított, hogy három napja késik a menzesze. A jó életbe! - gondolta picit haragosan, de közben szelíd mosollyal finoman végigsimította hasát. Majd Dorogi N.-t hívta, és megosztotta nővérével a hírt. Dorogi N. hitt az élet szentségében, ezért nem sokat morfondírozott, mielőtt a lehető legjobb megoldást ajánlotta volna fel húgának. "Édesem, nyakunkon a válság, felelősen kell döntened. Hiszek a - már meglévő - élet szentségében, így te is tudod, nincs más opció. Elgurulok érted, és egy száraz martinivel szépen beveszed az abortusztablettát." Dédé pont erre a válaszra számított. Bekészített egy terhesvitamint, és elindult az éjszakába. A martiniból egy korty csúszott le, a vitamin épp lement, a gyerekelhajtó tabletta a wc-ben végezte. Dédé mielőtt elaludt volna boldogan nyugtázta, hogy bővül a család. Igaz születendő gyermeke személyében Dorogi N. kölykei nem unokatestvért, hanem egy cuki féltestvért köszönthetnek majd. "Vajon Carlos mennyi tartásdíjat csurgat majd?" Kérdezte félhalkan a forró, mézsűrű éjszakában. A válság nem lehet opció, gondolta, és szorosan odasimult férjéhez.

Nálunk volt, hogy igencsak opcióként villogott a hónap végén a válság, és a marhahús helyett sajtos-tejfölös farfallet eszegettünk, dijoni öntettel, hiszen bár csórók voltunk, de nem bugris parasztok. Aztán becsurog hónap elején a CSP (családi pótlék) és lehet vagánykodni. Ilyenkor jöhet ez a fogás, sütőben sül, ezért nem kell sokat abajgatni. Ha van bennetek lelki erő, és hisztek abban, hogy az idő mindent megold, akkor egy éjszakát hagyjátok, hadd pihenjen a levében. Mint apósnak, jót tesz neki a másnap.

Hozzávalók

  • 80 dkg marhacomb vagy lábszár
  • 7 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • fél póréhagyma
  • 3 paradicsom
  • 50 dkg sárgarépa
  • fél liter paradicsompüré
  • 1,5 dl vörösbor (ez felnőttekre van tervezve, gyerekeknél 0,5 vörösbort szoktam, a többi alaplé vagy víz)
  • 1 dl folyadék (alaplé v. víz)
  • bors
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 dl olívaolaj
  • babérlevél, rozmaring, kakukkfű, petrezselyem
  • 1 marék fekete olajbogyó
  • fél marék kapribogyó
  • A köret:
  • 1 kg parázsburgonya
  • olívaolaj
  • bors
  • zöld fűszer

Elkészítés

A marhahúst megtisztítjuk, és 3x3 cm-es darabokra vágjuk, leszárogatjuk. Fele vaj, fele olíva olajat hevítünk, és a húskockákra kérget sütünk.

A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a póréhagymát karikára, a paradicsomokat kis kockára vágjuk, a vöröshagymát félfőre, a fokhagymát apróra.

Egy öntöttvas edénybe vagy római tálba helyezzük a húsokat, a zsiradékkal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, a zöldségekkel betakarjuk, a fűszernövényekkel megszórjuk és a folyadékkal és a borral felöntjük.Fedő alatt 1,5 órát 180 fokon sütőben sütjük, majd átkeverjük és a paradicsompürét is hozzáadjuk. Még egy órán keresztül így sütjük, majd az olaj- és kapri bogyót is hozzáadjuk. Amikor puha, omlós a hús, akkor készült el az étel.

A burgonyát alaposan megmossuk, megfelezzük, leszárogatjuk, tepsibe tesszük, olíva olajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, a zöldfűszerrel meghintjük. Sütőben 180 fokon megsütjük.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

crop_201610030050_provencei_marharagu.jpg

    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    http://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr8811798997

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

    Nincsenek hozzászólások.