Boldogrépa

Répázz boldogan

Omlós, fitt pizzás csiga

2016. szeptember 01. 23:20 - a_nyúlontúl

Dédé szomorúan vizslatta a tükörben szarkalábait. Miután megbizonyosodott róla, hogy ezen az éjszakán sem történt meg a varázslat, és nem lett fiatalabb egy perccel sem, igyekezett ráncba szedni magát. Minden reggel ugyanazzal a rutinnal állt neki az átváltozásnak. Hideg-meleg váltózuhany, testradír, gyümölcssavas arcpakolás, utána egy kis szérum, majd a kaviáros csodakrém, végül a fényvédő. Persze ezzel még közel sem ért a szeánsz végéhez. Most jött csak a mutatvány. Minden egyes reggel 30 percig sminkelte magát azért, hogy úgy tűnjön semmi sincs rajta. A legtermészetesebben igyekezett megmutatkozni. Mintha az arcpírt a "kamaszlányos elpirulás", a telt ajkakat  egy "hosszúra nyúlt csók", a szem nyitottságát "a gyermeki rácsodálkozás" adta volna a jóisten sminkszettjéből. És igen, sikerült elhitetnie a környezetével, hogy megállt az idő kereke, hogy ő bizony minden nappal csak egyre fiatalabb lesz. Egyedül Dorogi N. volt tisztában azzal, hogy ikerhúga görcsös erőlködése hamarosan kisimíthatatlan ráncokat és lelki összeroppanást fog eredményezni.  És bár Dorogi N. nem volt az az érzelgős típus, a kegyelmet ismerte. A legutóbbi steak-partyn is megdicsérte testvérét. "Gyönyörű vagy drágám! Igaz nem abszolút értelemben, de kategóriádban meg kell hagyni...kihoztad magadból a maximumot."

Én soha semmit nem kenek magamra, maximum egy kis disznózsírt kókuszzsírt (meg néha hámlasztok, hyaluronsavazok, ultrahangos arccsipkedésre járok, kollagént vedelek és Q10 kapszulákat reggelizem...). DE, ami igazán megfiatalít, az az alvás sütés-főzés a gyerekekkel. Íme egy gyors pizzás csiga recept, ha a petyhüdt bőröd helyett a lelkiismeretedet töltenéd fel. Gyerekeddel készítsd, különben szar anya vagy!

Elkészítési idő: 1 óra (+30-40 perc kelesztés)

Hozzávalók 4 főre

A tésztához:

 • 25 dkg zsírszegény túró
 • 4 ek görög joghurt
 • 1 dl kézmeleg víz
 • fél csomag instant élesztő
 • 1 tk búza sikér
 • 20 dkg tönköly fehérliszt
 • 10 dkg graham liszt

A töltelék:

 • 1 db 300 grammos paradicsom püré
 • só, bors
 • 3 marék morzsolt kukorica
 • 1 ek aprított friss bazsalikom
 • 1 ek aprított friss oregánó
 • 10 dkg füstölt mozzarella (a fele a csigába, a másik fele a csigára)

A túrót a joghurttal keverjétek el alaposan. A kézmeleg vízbe mehet az élesztőt. Egy másik edénybe pedig jöhetnek a száraz hozzávalók: a kétféle liszt, a só, a sikér. A liszt közepébe tegyetek egy mélyedést, és öntsétek bele az élesztős vizet, majd jöhet a joghurtos-túrós keverék is. Most jöhet a gyúrás! Addig gyúrjátok, ameddig rugalmas bucit nem kaptok, ha kész, fedjétek le egy konyharuhával és egy órát hagyd pihenni. Miután megkelt a tészta, egy deszkát liszttel szórjatok meg és nyújtsátok ki rajta a tésztát. Kenjétek meg a paradicsompürével, szórjátok meg a kukoricával, a sóval, a borssal, a sajttal és a zöldfűszerekkel, majd tekerjétek fel. Egy éles késsel vágjatok 3-4 cmes darabokat, ezeket pakoljátok egymás mellé egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és egy fél órát pihentessétek. Kapcsoljátok be a sütőt 190 fokra. Egy tojást verjetek fel, kenjétek le a csigákat és szórjátok meg a maradék sajttal, majd dugjátok be a sütőbe. Akkor készültek el a csigák, ha szép aranybarnára sültek. A sütőajtót ne nyitogassátok.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

crop_201608151620_turos_pizzas_csiga.jpg

 

Szólj hozzá!

Zöldborsós-makrélás spagetti

2016. augusztus 10. 22:07 - a_nyúlontúl

Dédé úgy nyújtózott végig a kanapén, mint egy igazi macska. Haját kiengedte, szórakozottan beletúrt, és kortyolt egyet a koktéljából. Végre megérezte magán a férfi tekintetét, ezért tovább dolgozott a mozdulaton. Maga alá húzta lábait, alkarjára támaszkodott, megsimította békésen babázó kislánya haját, majd a gyereksereg felett a házigazda szemébe nézett, és egy apró mosolyt is megeresztett. Mindösszesen egy pillanat volt az egész. A három órás gyerekzsúr egyetlen bőr alá bújó pillanata, de tudta, elindította a lavinát. Dédé egyáltalán nem vonzódott a férfihoz, még csak a pénze miatt sem jött izgalomba. Egyetlen egy dolog vitte előre. Illetve kettő. A bosszú, és, hogy megunta a jó kislányságot. „Látni akarom az arcod, amikor rájössz, már csak versenyben sem vagy, drága nővérkém.” Egy valamivel viszont nem számolt: Dorogi N.-t nem abból a fából faragták, hogy az érzelmein keresztül lehetett volna manipulálni. Hideg volt, tudatos, és számító, de, ha kellett, akkor bűbájos és elragadó. Ja, és persze mindig résen volt. Már akkor tudta, hogy az élet elé gördíti ezt az kinevetni valóan szánalmas akadályt, amikor kislány korukban egymás vállán zokogták el az első szerelmi bánatukat. Vagyis Dédé nyelte a könnyeket, Dorogi N. húgát átölelve a háta mögött a tenyerébe mélyesztette körmeit, hogy egy-két könnyet ő is kisajtolhasson magából.

Én ezt a tál paradicsomos-makrélás spagettit sajtoltam ki magamból az egyik vasárnap délután, amikor is a gyerekeim megeresztették, hogy uzsonnára szpágettit ennének. Mit tehet ilyenkor egy rendes anya? Rendel egy adaggal a netpincérről felteszi a frissen keményített köténykéjét, haját kontybafogja, beáll a sparhelt mellé, és dolgát végzi. Majd magyar nótát dudorászva tálal, és türelmesen végignézi, ahogy a kis gyerecskék a paradicsomszószt végigfolyatják ünneplő ruhácskájukon. #ÁldottlegyenméhednekgyümölcseÁmen

4 kisebb adaghoz

 • 2 ek olíva olaj
 • 2 gerezd zúzott fokhagyma
 • 6 ek paradicsom püré
 • 3 merőkanálnyi folyadék a tészta főzővizéből
 • 3 ek reszelt grana padano
 • 1 makréla konzerv villával enyhén összetörve
 • Só, bors
 • 1 marék friss bazsalikom
 • 25 dkg durum tészta vagy glutén mentes tészta
 • 4 marék zöldborsó (mélyhűtött is jó)

Az olívaolajon a zúzott fokhagymát megfuttatjuk, a tüzet lejjebb vesszük, a paradicsompürét hozzákeverjük, a tészta főzővizéből rámerünk és elkeverjük. A reszelt sajtot hozzáadjuk, most jöhet bele a só és a bors, a halat is lazán elkeverjük benne, ekkor már nem főzzük. Friss bazsalikommal megszórjuk. A tésztát a borsóval együtt megfőzzük, az egészet összeforgatjuk, kevés friss citrom levét vagy balzsamecetkrémet csorgathatunk rá.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

img_1562.JPG

Szólj hozzá!

Cukkinis-répás parmezáncsipsz

2016. június 27. 22:48 - a_nyúlontúl

Dorogi N.-t néha hatalmába kerítette a vágy, hogy a gondoskodó feleség szerepében tündököljön, és romantikus énjét megvillantsa férje előtt is. Nyilván nem napi szinten, és általában valamilyen pindurka érdek is fűződött hozzá, de ha mindezeket leszámítjuk, havonta többször is elhitette a ház urával, hogy ő is fontos szereplője a családi csiki-csukinak. Dorogi N. férje, Carlos sokat volt távol, és hogy a havi több millió előteremtéséhez ezt a távollétet munkával töltötte, vagy sem, Dorogi N.-t csöppet sem érdekelte. Közös kasszán voltak, ami főként abban merült ki, hogy a férj felpakolta a számlára a pénzt, Dorogi N. pedig jókora részét lepakolta, és a háztartás üzemeltetésére és saját karbantartására fordította, meg persze titkos számlájára is csurgatott, ha esetleg Carlos üzletei bedőlnének, és szüksége lenne egy B-tervre. Ehhez a B-tervhez azonban néha kockáztatni is kellett, és olyan pénzügyi befektetéseket bevállalni, amiket nem lehetett csak úgy elmismásolni. Carlos néha gyanakvóan méregette társát, Dorogi N. pedig ilyenkor jobbnak látta előhúzni a "sértett, de jóságos" asszony kártyát és meglepetésekkel kedveskedni. Legutóbb például egy szuperszónikus hintázó masszázsfotellel lepte meg a ház urát, mert Carlos arra panaszkodott, hogy a Lexus bőrülésében a támaszték megfáradhatott, és fáj a háta (Dorogi N. persze tudta, hogy Carlosnak azért fáj a háta, mert túlsúlyos, mozgásszegény életet él, és közelít a hatvanhoz, de megértően bólogatott, amikor panaszkodott a vénember). Amikor péntek este, Carlos megérkezett, és derekát fájlalva  kiszállt az autóból, Dorogi N. selyem, RoccoBarocco kendővel gyengéden bekötötte Carlos nagy, táskás szemeit, és búgó hangon a tengerre néző márványteraszukra terelte férjét. Kedvesen a székbe ültette, és beindította a masszázsfotelt, majd kitöltött egy pohárka Chateau Lafite Rotschildet, és mosolyogva átnyújtotta. Carlos behunyt szemmel kortyolt egyet, a fotel burrogó hangja, és a tenger morajlása megnyugtatóan hatott a férfira. Boldogan lazult el. Dorogi N. lehajolt a saját poharáért,  - és hogy a passzát szél fuvallatának , vagy Dorogi N. többször elgyakorolt mozdulatának köszönhetően vagy sem - egy pillanatra látni engedte a bordó selyemruha alól kivillanó, a plasztikai sebészek által kreált díjnyertes, napbarnított mellét. Carlos önkétlenül is megnyalta a száját, majd megadta magát: "Vedd meg drágám azt a kis Dél-Olasz tengerparti házat a fiunknak. Tudom, tudom, hogy mindent a gyerekeknek szeretnél." Dorogi N. pedig tudta, hogy még pár pohárral kell csak töltenie Carlosnak, és a kötelező szexet is megúszhatja, és azt is tudta, hogy másnap reggel seperc alatt megbeszéli az ügyvédjével, hogyan írják meg úgy a szerződést, hogy a "Dolce Villa" végül az ő nevére kerüljön. "Ha meghalok, akkor majd a kölköké lesz." - gondolta, és ezzel lelkiismeretét tisztára is mosta.

A lelkiismeretemet én most ezzel az isteni zöldséges parmezáncsipsszel mostam tisztára, miután egyik este rám jött a falhatnék, és nem tudtam ellenállni a fehér bagettnek. Aztán, az EB mellé, még valami kis csipsz is csúszott volna, de annyira nem voltam kemény, hogy a bolti verziót bevállaljam. Így lett ez.

 • 10 dkg cukkini
 • 5 dkg sárgarépa
 • 10 dkg grana padano
 • 1 tk aprított bazsalikom
 • 1 csipet bors

A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A cukkinit nagy lyukú reszelőn, a répát és a parmezánt kis lyukú reszelőn lereszeljük. A zöldségeket egy műanyag edénybe tesszük, kicsit átnyomkodjuk, és a folyadékot leöntjük róla, a borssal és a bazsalikommal megszórjuk, a parmezánt hozzákeverjük. Egy tepsibe sütőpapírt simítunk, arra evőkanálnyi kis halmokat teszünk, majd előmelegített sütőben 165-170 fokon 10 perc alatt megsütjük. A sütőt kitámasztjuk egy fakanállal, és úgy hagyjuk kihűlni. A la natur, vagy salátabetétnek is kiváló!

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

pcsipsz.jpg

Szólj hozzá!

Bazsalikomos-epres ivójoghurt

2016. május 31. 21:59 - a_nyúlontúl

Epres házi "actimel"

"A showing room-ból hívlak...Képzeld, megvettem, és a lányok most karcsúsítják be nekem azt a lazac színű koktélruhát, amit együtt fedeztünk fel múltkor! Úgy néz ki, bevált a kaviáros alga diéta... Még egy kis méregtelenítés, és úgy érzem, készen állok a bikiniszezonra..." - csacsogta a telefonba Dorogi N.
Ha te esetleg még nem állsz teljesen készen, de nem szívesen mondasz le a desszertkéről, akkor nagyon javasolt az alábbi finomság elkészítése. Ha a jól behűtött epres ivójoghurtot egy izzasztó tabata edzés után fogyasztod el, akkor teszel igazán jót magaddal. Csak keményen anyukáim! Hamarosan eljön az év azon két hete, amikor "has behúz, farpofa összeszorít, cici torkig emel" és így lejtünk végig a strandon egészen a lángososig, bezsebelve a többi anyuka szúrós pillantását.

4 kis adag

 • 25 dkg sovány túró
 • 25 dkg eper
 • 5 dl natúr joghurt
 • 4 bazsalikom levél
 • 2 ek almaszirup/méz

A felsorolt hozzávalókat botmixerrel hosszan pürésítjük, mindaddig nyomjuk a gombot, mígnem a túrószemcsék is teljesen el nem tűnnek a turmixból. Poharakba töltjük, és hidegen tálaljuk.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

img_1325_hdr.jpg

 

Szólj hozzá!

Epertorta (glutén és tejmentes)

2016. május 16. 21:34 - a_nyúlontúl

Dorogi N. ideges volt és aggódó, mert gyermekénél ételérzékenységre utaló jeleket találtak. "A glutén lesz a ludas" - jelentette ki a doktornő. "És nem árt a laktózt is kiiktatni a táplálkozásából." Dorogi N. az ország legdrágább magánpraxisába vitte a kislányát, mert a legjobb ellátást szerette volna biztosítani szeme fényének. Zaklatottan távozott a külvárosi japán, minimál stílusú rendelőből. Megszeppent gyermekét hátraültette, kezébe adta a tabletjét, majd dundi gázzal indított, és hazafelé végig Adele legújabb számát üvöltötte. Két szám között pedig mérgelődött: "Még egy faxxxág, amivel nekem kell foglalkoznom!" Dorogi N.-nél elszakadt a cérna, hiszen holnap lesz kislánya 6. születésnapja. Múlt hónapban legjobb barátnője hatalmas zsúrt adott a szomszédban, és 8 emeletes mozgó tortával lepte meg gyermekét. Dorogi N. érezte, hogy valami "mindenmentes ehetetlen szxrsággal" labdába se rúghat. Aztán otthon kinyitotta a gépét, megtalálta ezt a receptet, elkiáltotta magát, és a házi cukrászát hívta. "Rosa, újratervezés. Nem a tonkababos mogyorókrémes Hello Kitty torta lesz holnap a nagy durranás, hanem ez." Dorogi N. lehiggadt, látta maga előtt, ahogy a barátnőknek a gluténről és a laktózról magyaráz, és ahogy csüngenek a szavain. Látta magát, a gondos anyát, aki nem csak szép, de okos is.

26-os tortaformához

A krém:

 • 1 kisebb bögre köles (2 dl)
 • 40 dkg eper
 • 8-10 ek fruktóz
 • csipet só
 • 1 citrom kifacsart leve
 • 1 vanília kikapart belseje
 • agar-agar 1 csapott tk vagy 6 db lapzselatin

Az epret a citromlevével aprítógépben leturmixoljuk, közben a kölest háromszoros vízben fedő alatt „szottyos” puhára főzzük, kicsit hűlni hagyjuk, majd aprítógépbe tesszük, a fruktózt, a vaníliát és a sót hozzáadjuk, és hosszan krémesre turmixoljuk az eperrel együtt. Az agar agart fél deci vízzel főzzük, hosszan kavargatjuk, majd az aprítóba öntjük és együtt tovább turmixoljuk az epres résszel.

 • A tészta:
 • 15 dkg zabpehely
 • 4 ek kókuszreszelék
 • 3 ek kókuszzsír
 • 2 ek fruktóz
 • csipet só

A felsorolt alapanyagokat egy nagy keverőtálban összemorzsoljuk, majd egy tapadásmentes tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben 170 fokon 12-15 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk, majd mehet rá a krém. A tortánkat 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

 img_1016_hdr.jpg

Szólj hozzá!

Mangós-kakaós kockák (tej- és gluténmentes)

2016. május 11. 22:09 - a_nyúlontúl

Huanita szebb jövője érdekében édesanyja mindent megtett, hogy a lánya magas színvonalú taníttatását biztosítsa. "Te nem leszel rabszolga!" - suttogta kislánya fülébe esténként lámpaoltás után. És valóban, a sok spórolás, lemondás és szorgalom meghozta gyümölcsét, Huanita 18 évesen egy nívós egyetemen találta magát. 24 évesen már az egyik legfelkapottabb informatikai cégénél dolgozott, reggel 8-tól este 8-ig verte a billentyűzetet, tartott meetingeket, pár év alatt beutazta Európát, igaz a legtöbb nagyvárosnak mindössze a repülőterét és külvárosi dobozszállodáját ismerte. Minden hónapban küldött haza pénzt, de félre is tudott tenni. Több hosszú kapcsolatot is a háta mögött hagyva 28 évesen megállapodott, és egy feltörekvő, szintén első generációs értelmiségi szépfiúhoz ment feleségül. Két évvel később a Dél-Amerikai Divízió HR vezetőjének nevezték ki. 34 évesen felhagyott a fogamzásgátló szedésével, és a férjét ezekben az időkben heti kétszer is magára engedte. Huanita ma 38 éves, gyermektelen, elvált, a belvárosban saját loft lakásában él. A munkából este 10 előtt csak ritkán ér haza, elalvás előtt a kutyusának horgol új tappancsvédőt. Az esti ima után a fal felé fordulva pedig a kis Brutusnak suttogja - "Nem, én nem leszek rabszolga."

Ez a süti minden időkben jól tud esni, a krém és a tészta állaga nagyon jól passzol egymáshoz. A mangós részét a kisebbik gyerekem a legtöbb tetejéről ügyesen lenyalogatta, nekem maradt a kissé nyálas alja, ami még így, krém nélkül is rendben volt. A zselatin tök véletlen került a tésztába, mikor készítettem a nagy valami extra fontos kérdést tett fel, és mellényúltam. Viszont nagyon jó lett a tészta, kicsit rugalmasabb, mint máskor, szóval megölelgettem, mert végül is tök jól sült el!

A tészta

 • 4 tojás
 • 4 ek kókuszvirág cukor
 • 1 csipet szódabikarbóna
 • 1 csipet zselatin
 • 1 csipet só
 • 5 ek barnarizs liszt
 • 2 ek holland kakaópor
 • 4 ek puffasztott barnarizs (elhagyható, ilyenkor legyen + ek barnarizs liszt)

A négy tojás egyben felverjük gépi habverővel, majd a 4 ek kókuszvirág cukrot is hozzákeverjük, a felsorolt további hozzávalókat is hozzáadagoljuk, de ekkor már kis fokozaton keverjük. Sütőformába töltjük és előmelegített sütőben 175 fokon cca. 20 perc alatt megsütjük. Langyosra hagyjuk hűlni, utána csurgatjuk rá a krémet.

A krém

 • 30 dkg friss mangót
 • 165 gramm kókusztej (én Shan ' shi-t használtam)
 • 3 ek fruktóz
 • fél citrom leve
 • 6 db lapzselatin
 • csipet só

A  mangót a kókusztejjel lepürésítjük, majd hozzákeverjük a fruktózt és fél citrom levét. A lapzselatint beáztatjuk, a pürénket egy lábasba tesszük, és alámelegítünk, de nem forraljuk. A zselatint kinyomkodjuk, és a meleg krémben feloldjuk, átkavarjuk, majd a tortalapra csurgatjuk. Hűtőben dermesztjük, majd forró, éles késsel szeleteljük. Mentával díszíthetjük.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

img_1118_hdr.jpg

 

2 komment

Kalabriai szardellás paradicsomszósz zöldbabbal

2016. május 06. 22:34 - a_nyúlontúl

Dorogi N. arcát a szélbe tartotta, feszes kis kosztümjét deréktájékon megigazgatta, lábával egyet toppantott, majd felszállt a helyiérdekűre, hogy vegyüljön a plebsszel. Már harmadik napja olvasta az amerikai bestseller író legújabb művét, amely teljesen a hatalmába kerítette. "A 365 tipp, hogy ne csak gazdag, hanem jó is légy" c. klasszikust azért rendelte meg az internetről Dorogi N. mert a golfklubban legjobb barátnője, Clara csak erről és az új melleiről volt hajlandó mesélni. "Lányok, megváltozott az életem. Más ember lettem, újra szeretem magam. És ezt nem csak a melleimnek, hanem ennek a könyvek is köszönhetem." "Ha jót teszünk, jobbá leszünk!" - ez a könyv mottója, és Dorogi N. komolyan eljátszott a gondolattal, hogy derekára tetováltatja ezt a nemesen egyszerű, de tiszta megállapítást. Az említett mű minden napra egy komoly feladatot tűzött ki a változásra éhes olvasóinak. A mai így szólt. "Légy erős, és ma ne használd az autódat a délelőtt folyamán, hanem menj tömegközlekedéssel. Igyekezz ne a legvonzóbb helyre leülni, és minimum 4 megállót utazz. Extra tipp: Készülj fel a kalandra, és vegyél magadnak egy buszozós kiskosztümöt, és hozzá egy csinos, de kényelmes kiscipőt. Extra tipp 2: Ha kéregetőt látsz, pár érmét adj neki, de óvatosan, nehogy hozzáérj, mert csúnya bacikat terjeszthet." Ez a mai penzum. És ha hiszitek, ha nem, Dorogi N. megcsinálja. Lelki szemei előtt látja, ahogy a jóisten egy csillagos ötöst kanyarít neve mellé a naplóba.

Én is szeretek jót tenni, ezért most megosztom a legistenibb paradicsomszósz receptjét, amit valaha ettem. Saját receptnek gondoltam mindaddig, amíg nem botlottam bele az interneten. Igazi Dél-Olasz egyszerű-de-nagyszerű ragu, most zöldbabra dobva, hogy az alakunkkal is jót tegyünk.

4 kisebb adag

 • 50 dkg zöldbab vajban párolva
 • A szósz:
 • 8-10 db szardellafilé (olajban eltett)
 • 300 gramm paradicsompüré
 • 2 marék bazsalikom
 • 2 ek frissen facsart citromlé
 • 3 gerezd zúzott fokhagyma
 • 2 ek olíva olaj
 • só, bors
 • 5 dkg grana padano/keményebb cheddar sajt

A zúzott fokhagymát megfuttatjuk az olajon, amint érezzük illatát, rádobjuk az aprított szardellafiléket. Átkeverjük, a paradicsom pürét hozzáadjuk, az üvegben maradt paradicsomhoz 1-1,5 dl vizet öntünk, felrázzuk, és a maradékot is a lábasba tesszük. A citrom levét hozzákeverjük, és a reszelt sajtot is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, amikor a sajt felolvadt a paradicsomos raguban, akkor a nagyobb darabokra tépkedett bazsalikom levelet is hozzáadjuk. A tűzről levesszük, és botmixerrel selymesre turmixoljuk. A leszűrt zöldbabra kanalazzuk a ragut, és melegen tálaljuk.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

crop_201605050944_img_1067.jpg

Szólj hozzá!

Csészsés csokigolyók

2016. május 02. 20:36 - a_nyúlontúl

Dédé egy-egy túlzsúfolt családi hétvége után úgy várta a hétfői munkanapot, mint testvére, Dorogi N. az új csokicsöveket a szoláriumába. "Imádom a gyerekeimet, jólesik velük rácsodálkozni a világ szépségeire, és annyi mindenre tanítanak." - Áradozott ezeken a hétfőkön a vezető divattervezők ruháival telepakolt kisvárosi butikjában a közelebbi vásárlóinak. Majd félmosolyra húzta a száját, kitette a rögtön jövök táblát, lehúzta a sötétítőt, felpakolta a lábát az asztalra, és megnézte a Szex és New York legújabb részét. És persze bekanalazott egy egész adag extra karamellás Haagen-Dazs fagyikát.

Ha a munkahelyeden neked is jól esik a koradélutáni desszertke, akkor készítsd el előre a gyerekekkel hétvégén ezeket az isteni nyers csokigolyókat. A közös programmal a szuperanyuságot is kipipálhatod, és lopva még saját magad kényeztetéséért is tehetsz. ;)

Hozzávalók kb. 20-25 golyóhoz:

 • 1 csésze dió
 • 0,5 csésze mandula
 • 1 csésze aszalt datolya kimagozva
 • 0,5 csésze holland kakaópor
 • 1 kismarék aszalt meggy
 • 1 teáskanál instant kávé
 • 1 mokkáskanál vanília őrlemény/1 vanília rúd kikapart belseje
 • 1 csipet só

+hempergetéshez pirított szezámmag

A mandulát és a diót aprítóban megdaráljuk, majd hozzáadjuk a datolyát szemenként és az aszalt meggyet is, a kakaóport, a vaníliát, és a sót is, és masszává daráljuk. Golyókat formázunk belőle, szezámmagban, vagy színes zöldségőrleményben megforgatjuk (pl. cékla, tökmagliszt) és bonbonpapírba tesszük, vagy pálcára szúrjuk.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

13087797_1753286451574269_3038882689548902847_n.jpg

20160424_122010.jpg

Szólj hozzá!

Bőrével sült csirkemell, pirított spárgával és paradicsommal

2016. április 27. 21:40 - a_nyúlontúl

Dédét reggel virágos jókedvében találta a felkelő nap első sugara. A szatén ágynemű hűvössége jólesett a lánynak, boldogan nyújtózott végig, okostelefonján megnézte, hogy hányan lájkolták a tegnap feltöltött boldog, családos fotóját, majd kipattant az ágyból, és meztelenül a tükör elé állt. Tetszett neki, amit látott. Elégedetten nyugtázta, hogy két gyermek után is feszes, testét tinilányok is megirigyelhetnék. A két óriásbébi kihordásán és szoptatásán egyedül a hasán berepedett bőr, és az enyhén megereszkedett mellei tanúskodtak. Na meg néha az idegei rendetlenkedtek. "Ma elhagyom a férjemet!" - mondta tükörképének. Ezt a mondatot, az elmúlt három hónapban a pszichológusa és a coach-a hatására minden reggel elismételte. De ennél tovább nem igazán jutott. Helyette minden reggel menetrendszerűen elkészítette a gyerekeinek és férjének a reggelit, a kölyköknek uzsonnát csomagolt, és elszállította őket a közeli iskolába. Napközben a házat rakta rendbe, és a bevásárlást is igyekezett elintézni. Ügyesen kellett beosztania a pénzt, mert bár anyagilag jobban álltak, mint a kertvárosi luxusban tengődő barátnői, a családi kassza fölött Carlos rendelkezett. Dédének heti pénzt osztott, és a lánynak mindenről blokkot kellett kérnie, majd hó végén elszámolnia a férje felé. Igaz, hogy Carlos a családi nyaralásokkal, közös wellness hétvégékkel nem fukarkodott, Dédé mégis idegennek érezte magát saját otthonában. Hogy mindemellett  a férje még szeretőt is tartott, nem a hab volt a tortán, hanem mindössze a morzsa a szőnyeg alatt. "Majd a tavaszi nagytakarítás alkalmával kiporszívózok, és a lomokat is kidobálom." - gondolta magában Dédé és felhívta a nővérét, Dorogi N.-t.

Én is hajlamos vagyok halogatni a dolgokat, de a fontos döntésekbe igyekszem beleállni, és ameddig bírom, kitartónak tűnni magam előtt is. Ezt az ebédet egy koratavaszi napon saját magam kényeztetésére dobtam össze, és arra buzdítalak, hogy néha Te is legyél kajaönző, vagyis csak magadra koncentrálva olyan ételt készíts, ami a szíved vágya. (A történethez hozzá tartozik, hogy egy kósza adag maradt, amit este felajánlottam a férjnek, aki iszonyat hálás és boldog volt, mert egész nap nem evett, és még nagyon is ízlett neki. Igazából jó volt látni, ahogy mind megette, és végül nem a saját élmény, hanem az ő öröme aranyozta be az estét. Szóval a kajaönzőség csak egy jól hangzó képződmény ... az ételkészítés lényege, a másik megajándékozása...)

 • 4 db tanyasi csirkemell filé bőrével
 • 80 dkg zöld spárga
 • 50 dkg koktél paradicsom
 • 4 gerezd fokhagyma
 • olíva olaj
 • fél citrom leve
 • 1 ek balzsamecet krém
 • 1 csokor friss bazsalikom
 • só, bors

A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, kicsi olíva olajat öntünk egy hőálló tál aljába, és a húsokat ráfektetjük, sütőben 25-30 perc alatt megsütjük, a bőrére rágrillezünk, hogy jó ropogós legyen. Közben a spárgának az alsó részét letörjük, és forró vízben, úgy hogy a sípok kilógjanak 7-8 percet főzzük, majd leszűrjük, és felvágjuk 2-3 cm-es darabokra. Olíva olajat hevítünk, a spágát és a felezett koktélparadicsomot (vágással lefelé) rátesszük, a zúzott fokhagymával meghintjük, sózzuk, borsozzuk, nagy lángon pirítjuk, a citrom levével és a balzsamecet krémmel meglocsoljuk, végül a friss aprított bazsalikommal megszórjuk. Az egyik régebbi receptem sajtszószával tehetitek még izgalmasabbá.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

img_0901.JPG

 

Szólj hozzá!

Csicseriborsós-paradicsomos bulgurrizottó

2016. április 23. 10:14 - a_nyúlontúl

"Nem vagyok hajlandó rosszul érezni magam amiatt, hogy a gyerekeimnek dadusa van, és rendszeresen lepasszolom őket. Nem tartom magam szar anyának, ha a velük eltölthető minőségi idő is napi fél órára redukálódik, hiszen annyi teendőm van nekem is, ők pedig ott vannak egymásnak, ráadásul egykorúak, játszanak együtt, hadd ne nekem kelljen bunkert építeni, meg túrni a homokozót. Vettem nekik egy kisebb kerti vidámparkot, pónit, és van házimozi és házibohóc is. Ennél többet én sem tehetek értük. Egyébként is, rengeteg blog és hiteles celeb (!) azt hangsúlyozza, a lényeg, hogy ÉN jól legyek, mert ha nincs meg az "ÉNIDŐM" (ezt a szót Dorogi N. erősen megnyomta, hiszen úton-útfélen ebbe a kifejezésbe botlott, amikor saját valóságát igyekezett legyártani a gyermeknevelésről), akkor bizony elégedetlen vagyok és ingerült, és bizony annak a gyerekeim isszák meg a levét." - foglalta össze gondolatait Dorogi N. a gyermekpszichológusnál, és kedvesen megsimította kislánya fejét, aki összerezzenve elhúzódott tőle, és inkább a dadusa lábába csimpaszkodott. Nincs mit szépíteni, Dorogi N. elba...ta.

Én is hajlamos vagyok sokszor a könnyebb utat választani, és jól esik néha a gyerekmentes idő. A lányok éppen a mamánál vannak vidéken, nekem itt van az egész nap, hogy főzzek, fotózzak, írjam a mesekönyvet, kicsit rendbe rakjam a háztartást, közben bömböltessem a zenét, leepiláljam a lábamat, kimenjek a férjhez a könyvfesztiválra, fűben ülve fröccsöt igyak. De mindeközben feszít a lelkiismeret, hogy egész héten munka volt, a kicsi új közösségben ovizik hétfőtől, a nagy hiperérzékeny előkamaszként elpityeredik minden kisebb feszkón, és lehet mindeközben nem is rám van szükségük, hiszen a mamitól mindent megkapnak, és nagyon jól tudom, milyen szuper most ott nekik. Nekem viszont szükségem van rájuk, mert nem akarom magam szaranyának érezni. Önző vagyok? És azt is nagyon jól tudom, hogy nem maradok itthon, indulok mindjárt utánuk, elképzelem, ahogy örülnek nekem, hogy a tó partján futkározunk majd, a kutyákkal játszunk, a lányokkal kézen fogva sétálgatunk, a naggyal fontos kérdésekre keressük a választ, a kicsi új szóalkotásain nagyokat hahotázunk. És biztos lesz ez is, de tapasztalatból tudom, hogy nagy esély van rá, hogy a kicsi érkezésem után nemsokkal több felvonásban behisztizik, hogy a mama jelenlétében egészen máshogy viselkednek velem, mert demonstrálják, ott mennyi mindent szabad, milyen csodálatos gyerekparadicsom, lám anya, te milyen szigorú vagy, cserébe nézd, itt ilyet is lehet...A kicsit nem tudom majd elaltatni délután, ezért estig nyűgös lesz, a türelmem délután ötkor már köszönőviszonyban sincs velem, a nagy érzi a feszkot, elpityeredik, és én újfent szaranyának érzem magam. A szaranyaság lépten-nyomon megjelenik, az árnyékomként követ, elfutni nem tudok előle, van, hogy elhatalmasodik, maga alá gyűr, van, hogy egészen apróra zsugorodik, ilyenkor próbálom eltaposni, de persze nem tudom. Együtt élek vele, próbálom néha kijátszani: ha tényleg szaranya lennék, vajon érdekelne a szaranyaság?

Lelki vívódásaimért cserébe a recept (4 szűkebb adagra való)

 • 1 ek kókuszzsír
 • fél vöröshagyma
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 30 dkg sárgarépa
 • 30 dkg előgőzölt csicseriborsó (konzerv)
 • 15 dkg bulgur
 • 1 tk garam masala
 • 1 mk őrölt koriander
 • 1 mk fahéj
 • só, bors
 • 3-4 ek paradicsompüré
 • 5 dk kecskesajt
 • fél marék menta vagy petrezselyem
 • 4 ek görög joghurt

A kókuszzsíron megfuttatjuk és pirítjuk az apróra vágott hagymákat és a karikára vágott sárgarépát, majd az összes fűszert és a bulgurt is hozzáadjuk, és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, fedő alatt puhára pároljuk, a csicseriborsót is hozzákeverjük. A paradicsompürét hozzáadjuk, ha kell, folyadékot öntünk hozzá, összerottyantjuk, esetleg friss aprított mentát, vagy petrezselymet keverünk hozzá, végül a kockára vágott kecskesajtot hozzákeverjük, de már nem főzzük. Friss görög joghurttal tálaljuk.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

 

 

Szólj hozzá!