Boldogrépa

Répázz boldogan

Háromsajtos sütőtökös rakott csirkemell

2015. október 25. 22:52 - a_nyúlontúl

Tököt mindenkinek

Nem, nem tudom megunni és igyekszem folyamatosan új formába önteni az ősz egyik legkedvesebb hozományát, a sütőtököt. A rakottas ételek mindig a szívem közepei voltak, jó érzés egyszerre bedugni mindent a sütőbe, és közben nyugalomban elmosogatni, ledögleni a kanapéra, a gyerekek között rendet rakni. Nem írok terjengős bevezetőt, elég lesz a hozzávalókat végigolvasni, ez nem azaz "5 alapanyagból gyorsan valamit" kaja, de megéri kicsit hosszabban tökölni törődni vele. Cserébe lesz például szaftja is, és nem az unott száraz csirkemell élményt hagyja maga után.

4 személyre

  • 1,5 kg sütőtök
  • 60 dkg csirkemell filé
  • 15 dkg fetasajt
  • 15 dkg kecskesajt
  • 5 dkg gorgonzola
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dl tejszín/zab vagy rizstejszín is jó
  • 1 ág rozmaring
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 dl olíva olaj
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 2 ek török fűszerkeverék (nem jövünk zavarba ha nincs, én most felvágok vele, mert drága szüleim egyenesen Isztambulból reptették hozzám. Helyette curry keverékkel, masalával is tuti isteni)
  • 1 ek őrölt koriander
  • 1 mokkáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • só, bors

A sütőtök magtalan részét krumpli hámozóval megpucoljuk és 0,5 cm-es korongokra vágjuk. Egy magasfalú edényben készítünk egy fűszeres pácot: ehhez az olíva olajat kikeverjük a zúzott fokhagymával, a fűszerkeverékkel és a korianderrel, sózzuk, borsozzuk. A sütőtök korongokat megforgatjuk benne, majd a kókuszzsír felében mindkét oldalát megsütjük, olyan 80%-os készültségnél vesszük ki. A vékonyra vágott csirkemell filéket is átforgatjuk a tökből visszamaradt pácban és a maradék kókuszzsírban elősütjük mindkét oldalukat. Egy hőálló edénybe a korongok felét egymás mellé sorakoztatjuk, majd a fetasajtból morzsolunk rá és a friss, apróra vágott rozmaringgal megszórjuk. Ezután a csirkemelleket ráfektetjük, a kéksajtot rámorzsoljuk és jöhet a záró sütőtök korong réteg. Egy kisebb edényben a tejszínt a tojásokkal elkeverjük, a kecskesajtot belereszeljük, sózzuk, borsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük és az egész költeményt nyakon öntjük. Előmelegített sütőben 175 fokon 30 perc alatt az egészet összesütjük, és utána nem győzzük kivárni, hogy fogyaszthatóra hűljön. Már az illata is sejteti, hogy gyönyörű összecsengések adta ízharmóniához lesz szerencsénk.

stok.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr468021705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.