Az egészség mindenek előtt. Kivéve, amikor nincs más választásunk, és bűnözni kell. Az ünnepnapok ilyenek; Márton-napon mégsem ehetünk bőrében sült tofut. Libatime végre! A piacon lófrálva beszerezhető szinte minden ehhez a recepthez. A céklát keresztanyám küldte 200 km-ről anyukámmal, saját termesztés, szóval elég bio. Akkora, mint egy behízott felnőtt férfi fej. Kb. ilyesmi:
Az elkészítése nem 5 perc, de nem is akármilyen ízélményben lehet része annak, aki kitartóan minden elemét elkészíti. Amíg sül a hús, addig egyébként bátran dolgozhatunk a többi elemével is. Újbort igyunk hozzá, például Vylyan Bogyólét.
2 főre ez kell hozzá:
- 0,5 kg libamell bőrével
- 25 dkg fagyasztott erdei gomba vegyesen (vargánya-, szegfű-, róka gomba)
- 1 lila hagyma
- 1 kisebb alma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt fűszerkeverék (koriander, mustármag, borókabogyó)
- só, bors
- 0,5 dl vörösbor
A libamellet átdörgöljük sóval, borssal, és a fűszerkeverékkel, majd a bőrét bevagdossuk, a pucolt fokhagymát gerezdekre vágjuk és a vágásokba nyomkodjuk. Egy hőálló tálba (pl. római tál) vörösbort löttyintünk, a libamellet ráhelyezzük, majd a tál egyik végébe a fagyasztott gombát, a másik végébe a cikkekre vágott lila hagymát és a pucolt cikkekre vágott almát helyezzük. Előmelegített sütőben 190 fokon 1 óráig sütjük, majd a libamellen kívül mindent kikanalazunk egy szűrőkanállal. A libamell mehet vissza még 40 percre, az utolsó negyed órára a tál tetejét vegyük le és pirítsunk rá a bőrére.
Az almás lila hagyma lekvár:
- 1 tk balzsamecet
- 1 tk vörösbor
- 1 mokkáskanál őrölt koriander
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- só
A sült lila hagymát és az almát egy lábasba tesszük és fűszerezzük, a vörösborral és a balzsamecettel meglocsoljuk és összerottyantjuk, majd leturmixoljuk.
A sárgarépás céklapüré:
- 50 dkg cékla
- 20 dkg sárgarépa
- 1 ek vaj
- 2 csipet őrölt szerecsendió
- 1 mokkáskanál őrölt koriander
- só, bors
A céklát és a sárgarépát megpucoljuk, kockára vágjuk és bő vízben puhára főzzük. Leszűrjük és botmixerrel lenyomjuk, fűszerezzük, majd a vajjal együtt folytatjuk a pürésítést.
A gombás rész:
- 1 tk kéksajt
- 3 ek tejszín (zabtejszín is jó)
- 1 tk mustár
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- só
A sült gombákat egy lábasba tesszük, sózzuk, fűszerezzük, a tejszínt és a kéksajtot hozzáadjuk és összemelegítjük.
A díszítés:
8 szem szőlőt félbevágunk és zsiradék nélkül teflon edényben a húsával lefelé megpirítunk, majd 1 mokkáskanányi balzsamkrémmel meglocsolunk és összeforgatunk. Az egész ételkölteményt friss rozmaringgal díszítjük.