Boldogrépa

Répázz boldogan

Erdei gombás libasült sárgarépás céklapürével almás lilahagyma lekvárral

2015. november 11. 15:35 - a_nyúlontúl

Őszi Márton-napi libasült

libasult.jpg

Az egészség mindenek előtt. Kivéve, amikor nincs más választásunk, és bűnözni kell. Az ünnepnapok ilyenek; Márton-napon mégsem ehetünk bőrében sült tofut. Libatime végre! A piacon lófrálva beszerezhető szinte minden ehhez a recepthez. A céklát keresztanyám küldte 200 km-ről anyukámmal, saját termesztés, szóval elég bio. Akkora, mint egy behízott felnőtt férfi fej. Kb. ilyesmi:

tovaris.jpg

Az elkészítése nem 5 perc, de nem is akármilyen ízélményben lehet része annak, aki kitartóan minden elemét elkészíti. Amíg sül a hús, addig egyébként bátran dolgozhatunk a többi elemével is. Újbort igyunk hozzá, például Vylyan Bogyólét.

2 főre ez kell hozzá:

  • 0,5 kg libamell bőrével
  • 25 dkg fagyasztott erdei gomba vegyesen (vargánya-, szegfű-, róka gomba)
  • 1 lila hagyma
  • 1 kisebb alma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt fűszerkeverék (koriander, mustármag, borókabogyó)
  • só, bors
  • 0,5 dl vörösbor

A libamellet átdörgöljük sóval, borssal,  és a fűszerkeverékkel, majd a bőrét bevagdossuk, a pucolt fokhagymát gerezdekre vágjuk és a vágásokba nyomkodjuk. Egy hőálló tálba (pl. római tál) vörösbort löttyintünk, a libamellet ráhelyezzük, majd a tál egyik végébe a fagyasztott gombát, a másik végébe a cikkekre vágott lila hagymát és a pucolt cikkekre vágott almát helyezzük. Előmelegített sütőben 190 fokon 1 óráig sütjük, majd a libamellen kívül mindent kikanalazunk egy szűrőkanállal. A libamell mehet vissza még 40 percre, az utolsó negyed órára a tál tetejét vegyük le és pirítsunk rá a bőrére.

Az almás lila hagyma lekvár:

  • 1 tk balzsamecet
  • 1 tk vörösbor
  • 1 mokkáskanál őrölt koriander
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg

A sült lila hagymát és az almát egy lábasba tesszük és fűszerezzük, a vörösborral és a balzsamecettel meglocsoljuk és összerottyantjuk, majd leturmixoljuk.

A sárgarépás céklapüré:

  • 50 dkg cékla
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 ek vaj
  • 2 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 mokkáskanál őrölt koriander
  • só, bors

A céklát és a sárgarépát megpucoljuk, kockára vágjuk és bő vízben puhára főzzük. Leszűrjük és botmixerrel lenyomjuk, fűszerezzük, majd a vajjal együtt folytatjuk a pürésítést.

A gombás rész:

  • 1 tk kéksajt
  • 3 ek tejszín (zabtejszín is jó)
  • 1 tk mustár
  • 1 csipet őrölt szerecsendió

A sült gombákat egy lábasba tesszük, sózzuk, fűszerezzük, a tejszínt és a kéksajtot hozzáadjuk és összemelegítjük.

A díszítés:

8 szem szőlőt félbevágunk és zsiradék nélkül teflon edényben a húsával lefelé megpirítunk, majd 1 mokkáskanányi balzsamkrémmel meglocsolunk és összeforgatunk. Az egész ételkölteményt friss rozmaringgal díszítjük.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr818070396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.