Bár a főzés nálam olyan szerelem, ami egy életen át tart, vannak alkalmak, amikor visszaveszek a hévből. Karácsonykor például utálok kapkodni a konyhában és polipkarokkal 8 fogásos ételeket főzni szimultán. Ilyenkor inkább vagyok a gyerekeimmel és a férjemmel, és fű alatt elkészítek 2 max 3 gyors receptet,. Ez a mostani is hamar megvan, és mivel halas főétel, ráadásul a körete karácsonyi fűszerezésű, ezért simán megállja a helyét Szenteste. A férjem azonban nem eszik halat, így nálunk most nem ez lesz a menü. A kedvencét fogom elkészíteni, ami ugyancsak 15 perc alatt van meg és évente kétszer jutunk hozzá. Na mi lehet ez? Ahol viszont nem olyan válogatós a férj, mint nálam, ott uzsgyi, mehet ez a recept bátran az egész családnak. Két fűszernél azonban a gyerekek miatt legyetek résen: a curry fűszerkeveréknél van édes fajta, ami nem csípős, a zellerpürénél pedig óvatosan a citromborssal mert ha megborul, a kicsike kiborul...(És ugye bár filé, azért a szálkákat is figyeljük!) Én hiszem, hogy a bor alkoholtartalma a forralással kimegy, de aki esetleg nagyon óvatos, az almalével is elkészítheti, és úgy tuti gyerekbarát lesz a köret is.
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítési idő: 35 perc
- 70 dkg afrikai harcsafilé
- 1,5 dl szója szósz
- 10 dkg csicseriborsó liszt
- 2 csapott ek madras curry fűszer
- 4 ek fekete szezámmag
10 dkg kókuszzsír
1. A harcsafilét megmossuk, lecsöpögtetjük és háromujjnyi széles szeletekre vágjuk.
2. A szójaszószban átforgatjuk.
3. Egy edényben összekeverjük a csicseriborsó lisztet a curryvel és a szezámaggal, majd a szójaszószos filéket átforgatjuk, bebundázzuk.
4. Hevített kókuszzsíron kérget sütünk minden oldalára.
5. Magas falú tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki és ne is maradjon nyers.
A zellerpüré:
- 7 dkg vaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 70 dkg zeller
- 1 csapott tk citrombors
- 1 csapott tk őrölt görögszéna mag
- 1 csapott mokkáskanál szerecsendió
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 1,5 dl alaplé/víz (+2 tk veganatura ételízesítő)
- 1,5 dl tejszín
- 1 narancs kifacsart leve
1. A hagymákat és a zellert megpucoljuk.
2. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra, a zellert kockára vágjuk.
3. A vajat hevítjük és a hagymákat és a zellert óvatosan pirítjuk, a fűszerekkel meghintjük, elkeverjük, majd a borral felöntjük. Közepes lángon 2 percig így főzzük.
4. Az alaplét vagy a vizet (ekkor 2 tk veganatura ételízesítőt is keverünk hozzá) hozzáadjuk és fedő alatt alacsony lángon puhára főzzük (ha a folyadék elfőtt pótoljuk).
5. A tejszínt hozzákeverjük, összefőzzük és magas falú turmixos edénybe kanalazzuk.
6. A narancs levét frissen adjuk hozzá és botmixerrel pépesítjük. Ha kell, utána sózunk.