Boldogrépa

Répázz boldogan

Harcsafilé indiai köntösben narancsos-fehérboros zellerpürével

2015. december 14. 14:27 - a_nyúlontúl

Bár a főzés nálam olyan szerelem, ami egy életen át tart, vannak alkalmak, amikor visszaveszek a hévből. Karácsonykor például utálok kapkodni a konyhában és polipkarokkal 8 fogásos ételeket főzni szimultán. Ilyenkor inkább vagyok a gyerekeimmel és a férjemmel, és fű alatt elkészítek 2 max 3 gyors receptet,. Ez a mostani is hamar megvan, és mivel halas főétel, ráadásul a körete karácsonyi fűszerezésű, ezért simán megállja a helyét Szenteste. A férjem azonban nem eszik halat, így nálunk most nem ez lesz a menü. A kedvencét fogom elkészíteni, ami ugyancsak 15 perc alatt van meg és évente kétszer jutunk hozzá. Na mi lehet ez? Ahol viszont nem olyan válogatós a férj, mint nálam, ott uzsgyi, mehet ez a recept bátran az egész családnak. Két fűszernél azonban a gyerekek miatt legyetek résen: a curry fűszerkeveréknél van édes fajta, ami nem csípős, a zellerpürénél pedig óvatosan a citromborssal mert ha megborul, a kicsike kiborul...(És ugye bár filé, azért a szálkákat is figyeljük!) Én hiszem, hogy a bor alkoholtartalma a forralással kimegy, de aki esetleg nagyon óvatos, az almalével is elkészítheti, és úgy tuti gyerekbarát lesz a köret is.

Hozzávalók 4 főre:
Elkészítési idő: 35 perc

  • 70 dkg afrikai harcsafilé
  • 1,5 dl szója szósz
  • 10 dkg csicseriborsó liszt
  • 2 csapott ek madras curry fűszer
  • 4 ek fekete szezámmag

10 dkg kókuszzsír

1. A harcsafilét megmossuk, lecsöpögtetjük és háromujjnyi széles szeletekre vágjuk.
2. A szójaszószban átforgatjuk.
3. Egy edényben összekeverjük a csicseriborsó lisztet a curryvel és a szezámaggal, majd a szójaszószos filéket átforgatjuk, bebundázzuk.
4. Hevített kókuszzsíron kérget sütünk minden oldalára.
5. Magas falú tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki és ne is maradjon nyers.

A zellerpüré:

  • 7 dkg vaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 70 dkg zeller
  • 1 csapott tk citrombors
  • 1 csapott tk őrölt görögszéna mag
  • 1 csapott mokkáskanál szerecsendió
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1,5 dl alaplé/víz (+2 tk veganatura ételízesítő)
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 narancs kifacsart leve

    1. A hagymákat és a zellert megpucoljuk.
    2. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra, a zellert kockára vágjuk.
    3. A vajat hevítjük és a hagymákat és a zellert óvatosan pirítjuk, a fűszerekkel meghintjük, elkeverjük, majd a borral felöntjük. Közepes lángon 2 percig így főzzük.
    4. Az alaplét vagy a vizet (ekkor 2 tk veganatura ételízesítőt is keverünk hozzá) hozzáadjuk és fedő alatt alacsony lángon puhára főzzük (ha a folyadék elfőtt pótoljuk).
    5. A tejszínt hozzákeverjük, összefőzzük és magas falú turmixos edénybe kanalazzuk.
    6. A narancs levét frissen adjuk hozzá és botmixerrel pépesítjük. Ha kell, utána sózunk.

harcsa_kicsi-1_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr518171682

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Keralai kókusztejes halcurry - recept 2015.12.15. 14:59:25

Kifejezetten vicces a videó, szerintem ennyire feledékeny vendége még nem volt az Ízes életnek, mint én... Viszont a halcurry tényleg fantasztikus, és persze akár csak zöldségekkel, garnélával, vagy más hússal is elkészíthető.  Tavasszal elég alapos...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.