Boldogrépa

Répázz boldogan

Narancsos-kakukkfüves sárgarépa krémleves csilis garnélákkal

2016. január 25. 18:18 - a_nyúlontúl

"15 évvel a megismerkedésünk után is képes lennék veled a világ végére elmenetelni hóban, fagyban." (Gondolta magában Dorogi N. férje kezét szorongatva a bécsi adventi vásárban a mínusz tíz fokban. Majd rókabundáját összébb húzta, és elindult a Starbucks irányába, hogy igyon egy forró, szójatejes karamell lattét.)

Nem bírom túlzottan a csípős ételeket, mert harmatgyenge vagyok, azonban a hideget meg még kevésbé. A napközbeni melegítő pálinkázás helyett válasszátok ezt a tál forró levest, ami a narancstól és a gyömbértől karakteres, a tejszíntől simogatóan bársonyos, a csilitől pedig tüzes lett. A garnélák meg azért, mert megérdemled.

(4 adag)

A leveshez:

  • 5-6 sárgarépa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fél diónyi reszelt gyömbér vagy csapott tk őrölt gyömbér
  • 1 nagy ek vaj
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 2 narancs kifacsart leve
  • 2 ág kakukkfű
  • 1,5 dl tejszín
  • fél citrom kifacsart leve

A garnélanyárshoz:

  • 16-20 db garnéla (4-5 db/adag) - mélyhűtött is jó
  • 2 ek olíva olaj
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 db csili vékony karikákra vágva
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 csapott tk méz/agavé szirup/rizsszirup
  • fél citrom kifacsart leve

A zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért a vajon megfuttatjuk, majd a megtisztított, felszeletelt sárgarépákat is mellédobjuk, és nagy lángon enyhén pirítjuk. A korianderrel és a fahéjjal megszórjuk, sózzuk, átkeverjük, és annyi folyadékkal, ami egy ujjnyival ellepi lassú tűzön fedő alatt puhára főzzük. A narancsok levének cca. háromnegyedét hozzákeverjük és a kakukkfüvet is beletesszük, 1-2 percig főzzük még, majd a tejszínt is hozzáöntjük, és botmixerrel vagy turmixszal pürésítjük (kakukkfű ágakat kivesszük). A tűzről levesszük és a maradék narancs levét illetve a citromot ezután hozzákeverjük, ha túl sűrű lenne folyadékkal hígítjuk. Kakukkfű levelekkel megszórjuk.

A garnélákat - ha mélyhűtött - kiolvasztjuk, lecsöpögtetjük. Egy serpenyőben az olíva olajat hevítjük, a garnélákat a fokhagymával és a csilivel együtt mindkét oldalukon megpirítjuk, szójaszósszal locsoljuk, majd mézet csurgatunk rá, és végül a citrommal is megöntözzük. Nyársra húzva a leves mellé tálaljuk. (Ezt a levest sanszos, hogy a legközelebbi főzőtanfolyamomon is elkészítjük. Valentin-napi lesz, szóval hozzátok magatokkal a Szíveteket is :) . Itt lehet jelentkezni: https://miele.hu/hu/rendezvenyek/t-egyel-magadert/?id=1013

img_9390.JPG

 Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr708311894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

...elmúlik... 2016.01.26. 18:08:07

Egy baj van: a sárgarépa íze szinte mindent elnyom, szóval a megannyi összetevőből szinte semmit sem érezni, ergo soha nem vegyítem semmivel, mert olyan lesz minden étel, mint a Kubu. Bármit tesznek bele, sárgarépa ízű lesz. Persze aki szereti, az más kérdés. Csak felesleges elpazarolni egy sárgarépás ételre bármit is, pláne a jó garnélát.

a_nyúlontúl 2016.01.26. 18:22:51

@...elmúlik...: erre csak annyit mondanék, hogy ízlés kérdése. Én személy szerint nem pazarlásnak, hanem az étel megkoronázásaként éltem meg a garnélás malőrt és a kubutól is messze volt az élmény :)

...elmúlik... 2016.01.26. 18:58:40

@a_nyúlontúl: Persze, hogy ízlés kérdése, ezért írtam, amit. Természetesen ez szubjektív vélemény, és mint ilyent, a megfelelő helyen kell kezelni. Szerintem az ételek olyanok, mint a nők: kívánatosak, de amennyiben belekóstolsz, nem biztos, hogy ízleni fog.
(egyébként a recept jó, de számomra répa nélkül :)