Boldogrépa

Répázz boldogan

Quinoa sushi - ha valami elegánsra vágysz

2016. január 28. 15:56 - a_nyúlontúl

"Étel fronton elég válogatós vagyok. Az anyám főztjén kívül max. a Hestijét (Heston Blumenthal a 3 Michelin csillagos Fat Duck étterem séfje - a szerk.) eszem meg." (Nyilatkozta Dorogi N. a Vogue-nak, amikor étkezési szokásairól faggatták).

Nekem nincs akkora szerencsém, hogy a Heston csodálatos remekeinek akárcsak a morzsái közelébe jussak, viszont van tőle egy szakácskönyvem. A H.B. otthon című könyvet a Jézuska hozta, és nagyon vártam, hogy végre  akkor most ezek olyan receptek lesznek, amit minden nagyobb rákészülés nélkül el lehet majd készíteni. Azonban pofára estem, mert van egy-két olyan alapanyag, ami nincs minden bokorban (ez a kisebbik gond amúgy), illetve konyhai malőr, aminek kivitelezéséhez sok időre ill. nagyfokú türelemre és higgadtságra van szükség. Viszont találtam egy olyan sushi receptet, ami a szívemhez közel áll, és belátható időn belül, viszonylag egyszerűen beszerezhető alapanyagok és eszközök segítségével elkészíthető, hagytam hát magam inspirálódni, és elkészítettem életem első sushiját. Nem nagy ördöngösség, nagyon jó ragacsos lesz a quinoa, ha úgy készítjük, ahogy Heston javasolja. A belevaló izgalmas töltelékek, illetve krémek sokszínűsége pedig már csak a fantáziánkon múlik. Hallgassatok mellé meditálós zenét, és ne legyetek restek belassulni.

2-3 főre

  • 5 db nori lap (+ tekeréshez a bambusz "szőnyeg" )
  • 20 dkg vörös quinoa
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 csokor friss metélőhagyma, vagy 1 ek szárított újhagyma
  • 2 ek fekete szezámmag

A quinoát 15 percre hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük, és 350 g hideg csapvízzel egy lábosban fedő alatt feltesszük főni. Amikor már gyöngyözve forr, akkor visszavesszünk a hőből (ekkor kerülhet bele a szárított újhagyma karikák), és fedő alatt kicsi lángon puhára főzzük, majd elzárjuk a lángot, és még 5 percet hagyjuk fedő alatt pihenni. Botmixerrel az egyik felét pépesítjük, majd a szójaszószt, illetve a fekete szezámmagot is belekeverjük.

A garnélás, avokádós töltelék:

  • 8 db garnéla sós, citromos vízben megfőzve, felvágva karikára
  • 1 fél avokádó hasábokra vágva, citrom levével öntözve

Ehhez a szósz:

  • 2 ek teriyaki szósz
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1 csapott tk wasabi paszta
  • 2 ek light majonéz
  • 1 ek olíva olaj
  • 1 tk aprított bazsalikom

A lazacos, uborkás töltelék:

  • 5 dk füstölt lazac csíkokra vágva, citrom levével locsolva, borsozva
  • 1 negyed uborka csíkokra vágva

Ehhez a szósz:

  • 1 ek szójaszósz
  • 2 tk dijoni mustár
  • 1 csapott tk wasabi paszta
  • 2 ek light majonéz
  • 1 ek olíva olaj
  • 1 tk frissen facsart citrom leve
  • 1 tk aprított kapor

A bambuszra a nori alga lapot ráfektetem, és a quinoát habkártya segítségével vékonyan elosztom rajta, úgy, hogy, a tőlem távoli részen cca. 5 cm, a hozzám közeli részen cca. 2 cm üresen marad, a két széléig viszont végig érjen. A quinoát vékonyan megkenem a szósszal az alsó 1/4 részén (2 cm sáv maradjon alul üresen) és erre pakolom csíkban a belevalót. Ügyesen és szorosan feltekerem, a végén ha kell vizes kézzel megsimítom, hogy "zárjon" a nori. A maradék 4 alga lappal is elvégzem a műveletet. Kicsit hagyom  a "palacsintákat" pihenni, majd  éles késsel csinos kis makikat készítek.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet.

img_9533.JPG

Itt egy kis plusz segítség:

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr398326398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.