Boldogrépa

Répázz boldogan

Fehérboros zellerkrémleves szárzeller pörkölttel

2016. február 23. 22:49 - a_nyúlontúl

Szárzeller pörkölt? Mi van???

Dorogi N. könnyedén felhúzta hófehér sínadrágját, és örömmel nyugtázta, hogy két gyerek után is ugyanaz a mérete, mint 16 évesen. Rózsaszín síkabátját begombolta, hajába szőrme hajpántot tett, ajkait nude színű rúzzsal kirúzsozta. Felcsatolta új, csillámos sílécét, és az első hüttéig meg sem állt. „Egy cézár salátát, egy üveg eviant és két gőzgombócot kérnék dupla vanília öntettel.” A teraszon a szikrázó napba tartotta arcát, majd felhívta a babysittert, hogy gyermekei hogyléte felől érdeklődjön.

A nagy hírem, hogy én is elhúztam Dorogi N. után; az egyik gőzgombócot, remélem, nekem rendelte. Igaz kölcsön lecekkel és síszerkóval, meg a 20 éves sícipőmmel (ami de jó, két gyerek után is rámjön!!!), és persze a két gyerekemet is a hónom alá csaptam, hogy meglegyen az egyensúly. De megyünk, és megdolgozzuk kicsit, és kiegyenesítjük az osztrák erdei sípályákat. Amíg nem vagyok, addig ezzel a levessel kell beérnetek. Nem mondom, hogy mire elkészítetek, már itt is leszek.

4 főre

  • 4 dkg vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg zeller
  • 1 nagyobb krumpli (úgyis mint burgonya)
  • 1 nagy tk masala fűszerkeverék (vagy őrölt koriander, római kömény, gyömbér, szerecsendió)
  • 1 dl fehérbor
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 mokkáskanál szerecsendió

A vajon a fokhagymát megfuttatjuk, a pucolt és kockára vágott zöldségeket átforgatjuk, kicsit pirítjuk, a tüzet lejjebb vesszük és a fűszerekkel megkínáljuk, sózzuk, borsozzuk, annyi folyadékkal, ami ellepi felöntjük és fedő alatt gyöngyöző forralással megfőzzük. Ha minden megpuhult, a fehérborral felöntjük és még egy kevés folyadékkal pótoljuk, 2-3 percet így főzzük, majd turmixgépben turmixoljuk, a tejszínt és a szerecsendiót ekkor adjuk hozzá. Visszatesszük a tűzre, nem forraljuk, csak átkeverjük még egyszer.

A levesbetét

  • 1 ek vaj
  • 3 nagyobb szál szárzeller
  • 2 nagy tk pirosparika
  • 1 ek sűrített paradicsom

A csíkokra szelt szárzellert a vajon megfuttatjuk, kicsit pirítjuk, majd a tüzet minimálisra véve a pirospaprikával megszórjuk, 1 dl vízzel felöntjük, a paradicsompürét hozzákeverjük és megsózzuk. A forró levesre kanalazzuk, és a vidéki rokonoknak jól artikuláltan, egyenes derékkal tálaljuk a pörkölt light-ot.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

img_0253.JPG

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr498414844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.