Boldogrépa

Répázz boldogan

Körtés morzsás pite citromhabbal és citromkrémmel

2016. március 01. 22:48 - a_nyúlontúl

"Csak a belső értékek számítanak. Felőlem akár egy csepeli esztergályos is lehet, csak legyen kékszemű, magas, Lexus-szal jöjjön értem, és a Costesbe vigyen vacsorázni." - Ecsetelte elvárásait Dorogi N. a budai elit társkereső diszkrét és megértő alkalmazottjának.
Bár Dorogi N. valószínűleg több Michelin-csillagos éttermet látott már életében, mint ahány csepeli esztergályost, egyvalamiben mégis igaza volt: nem mindegy a tálalás.

Ezt az egyszerű morzsás sütit egy kis citromhabbal és lemon curd öntettel tettem varázslatossá.
Még Dorogi N. is megnyalná utána mind a tíz ujját, ha nem épp a manikűröstől jönne...

22-es tortaformához

A linzertésztához:

  • 10 dkg finom szemű zabpehely
  • 5 dkg zabpehely liszt
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 7 dkg kókuszzsír
  • csipet só
  • 50 ml víz

A felsorolt hozzávalókat a víz kivételével az aprítóba tesszük. Amikor a kókuszzsír nagyjából elvegyült a száraz hozzávalókkal, a vizet is hozzá adjuk. Szilikonos sütőpapír között a tészta egyharmadát vékonyra nyújtjuk, a formába helyezzük, majd előmelegített sütőben 175 fokon 10 perc alatt elősütjük.

A töltelék:

  • 2 körte
  • 1 csapott tk őrölt gyömbér/vagy negyed tk friss reszelve
  • 2 ek rizsszirup/méz

A körtéket megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, gyömbérrel meghintjük, és a sziruppal meglocsoljuk. A sült tésztán egyenletesen elosztjuk, majd a maradék tésztát nagylyukú reszelőn lereszeljük és a körtére hintjük. Előmelegített sütőben 175 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a citromhabot és öntetet.

A hab:

  • 3 tojás fehérje
  • 1 ek frissen facsart citrom leve
  • 2 ek nyírfacukor

A habot kemény habbá verjük, keverés közben fokozatosan adagoljuk hozzá a citrom levét és a cukrot majd a süteményre simítjuk, amit ezzel a habbal még 5-7 percig sütünk.

Az öntet:

  • 3 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • 70 ml frissen facsart citromlé
  • 6 ek nyírfacukor
  • 3 dkg hűtőhideg kockázott vaj

Vízgőz fölött a cukorral elkevert tojásokat keverjük, a citrom levét három részletben adagoljuk hozzá, amikor majonéz állagúra sűrűsödött, de még nem rántotta, levesszük. A kockázott hideg vajat apránként elkeverjük benne és hagyjuk kihűlni, majd a tortára csurgatjuk.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

img_0278.JPG

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr558433574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.