Boldogrépa

Répázz boldogan

Epres piskótatorta citromkrémmel (glutén és laktózmentes)

2016. március 22. 15:03 - a_nyúlontúl

"Ha megdobnak kővel, add vissza tenyérrel." - fogalmazta át magában a krisztusi tanítást Huanita, miközben könnyeit visszatartva, mosollyal az arcán tűrte, hogy Dorogi N. legkedvesebb plüssmaciját ollóval kibelezze. Hét évesek voltak ekkor. Huanita bosszút esküdött: "Lesz még az olló az én kezemben." Este édesanyjával összevarrták a plüssmacit. Huanita anyukája arra kérte kislányát, hogy egy papírra írja fel azokat az érzéseit, amit a maci kibelezése közben érzett. A vattán kívül rizzsel és kaviccsal tömték ki a kis Teddyt, és a fecnit is beletették. Aztán elásták a kert végében. "Engedd el a rossz érzéseket, és gondolj arra, így eggyel kevesebb dologgal bánthatnak." - mondta édesanyja. Huanita csendben hozzátette: "és eggyel kevesebb dolog, ami örömet ad."

Az élet nem mindig ajánl win-win megoldást, és a kompromisszumok is a legtöbb esetben nem a mi lelki békénket szolgálják. Ezzel a tortával viszont mindenki jól jár, mert gluténmentes és laktózmentes is, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Lágy nádcukorral készítettem, mert az egyik hétvégi vendégünk nem bírja a xylitet és társait. Aki IR-s vagy cukorbeteg, az eritrittel készítse. Figyelmeztetés! A törökmogyoró erősen allergizáló hatású. A 3 évesem 2 szelettel evett belőle,  és másnapra csalánkiütések tarkították a testét. Szóval kicsik és kismamák nagyon óvatosan fogyasszák!

26-os tortaformához:

  • 8 tojás géppel egyben, hosszan felverve jó habosra
  • 5 ek puha nádcukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg őrölt törökmogyoró
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 bio citrom leve héja
  • +20 dkg eperlekvár

A mogyorót és a cukrot összekeverjük, a sót és a szódabikarbónát, illetve a citrom héját is hozzáadjuk. A felvert tojásokhoz fokozatosan adagoljuk a száraz részt: szilikonlapáttal alulról felfelé finom mozdulatokkal keverjük hozzá. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, a masszát beletesszük, finoman a pulthoz ütögetjük, hogy egységesen terüljön el, majd 170 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 25-30 perc alatt megsütjük, majd 15 percig kitámasztott sütőajtónál pihentetjük. A formából kifordítjuk és félbevágjuk, majd 20 dkg eperlekvárt 2 ek vízzel felforrósítunk, és ezzel locsoljuk meg mindkét felét. 10 percig hagyjuk, hogy magába szívja, utána összepasszintjuk. Elkészítjük a citromkrémet

A citromkrém:

  • 2 egész tojás
  • 2 sárgája
  • 5 ek nádcukor
  • csipet só
  • 60 ml bio citrom leve
  • +10 dkg hűtőhideg laktózmentes vaj
  • 1 nagy púpos ek zselatin fix

A felsorolt első 4 hozzávalót gépi habverővel habosra keverjük, majd vízgőz fölött a citrom levével majonéz sűrűségűre főzzük. A hideg kockázott vajat botmixerrel hozzákeverjük, majd a zselatin fixet is. A krémet a torta tetejére csurgatjuk és a szélét is habkártyával bekenjük. 1 órát hűtőben hagyjuk pihenni.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

 

img_0662.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr238511574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.