"Nem, kössz, maradok a barnánál." - mondta nevetve Huanita, amikor Dorogi N. ikertestvére, a mindig segítőkész Dorogi D. (a továbbiakban Dédé) egy fehérítő krémet ajánlott a lánynak, mert az éppen már egy éve nem talált munkát. "Hidd el, több az esélyed, ha halványabb a színed." - nógatta Dédé jó szívvel Huanitát. "Így azt sugallod, hogy a kukoricaföldeken nőttél fel." És bár Huanita az elmúlt évei nagy részét hófehér márványfalak között és árnyas zöld kertben töltötte, bőre épp olyan kreol volt, mint felmenőié. Nála csak a szittya ősökkel büszkélkedő Dorogi N. volt barnább, aki szieszta időben legszívesebben saját szoláriumában szunyókált egy keveset. Munkája mondjuk neki sem volt, csak ő ettől még teljesnek érezhette az életét, és esze ágában sem volt változtatni rajta.
Ha te hiszel a változásban, és szeretnél a transzzsíros durva csipsz helyett, egy egészségesebb alternatívát találni, akkor készítsd el az alábbi receptet. Úgy ropog, mint a bolti, csak finomabb. :)
- 18 dkg kukoricaliszt
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 tojás sárgája
- 5 dkg parmezán
- 1 ek olíva olaj
- só
- bors
- 100 ml meleg víz
- +szóráshoz 1 ek fekete szezámmag/sima szezámmag/lenmag
A hozzávalókat aprítóba tesszük (ha nincs, akkor lereszeljük a parmezánt apró lyukú reszelőn, és a felsorolt sorrendben egy keverőtálba adagoljuk a hozzávalókat, majd alaposan meggyúrjuk – puha, de rugalmas tésztát kell kapnunk) és nyomjuk a gombot, mígnem egynemű tésztát nem kapunk. Két szilikonos sütőlap között 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, pizzaszeletelővel háromszög alakú vágásokat ejtünk rajta, majd a fekete szezámmaggal megszórjuk, kicsit belesimítjuk, és előmelegített sütőben 175-180 fokon alsó-felső sütéssel 15-20 perc alatt megsütjük. Amikor éppen színt kap, akkor elzárjuk és 10 percet kitámasztott sütőajtónál hagyjuk hűlni. A vágások mentén vagy törjük, vagy ha precízen szeretnénk lenni, akkor a pizzaszeletelővel elvágjuk. Ketchuppal (én találtam nagyon finom cukormenteset - Felix), vagy guacamoléval isteni finom snack. Mi néha salátabetétként is használjuk, ilyenkor rusztikusan (értsd: ahogy esik, úgy puffan módszer :) ), kisebb darabokra törjük.
Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3