Boldogrépa

Répázz boldogan

Szaftos-ropogós csirkenuggets répamártogatóssal

2016. február 04. 13:00 - a_nyúlontúl

"Taposs a gázba és tűnjünk innen." (mondta Dorogi N. miközben a férje épp vette át a McDrive ablakán a 4 db BigMac-et, 2 db epres shake-et és a 2 db nagy krumplit barbekjús szósszal. 5 perccel később neonrózsaszín fittness felsőjének zsebéből előkapott egy mentolos rágót, hogy a ph-ja rendbe legyen.)

Tessék, most íme az én coming out-om:

MEGESIK, HOGY A MEKIBEN ESZÜNK (Illetve McDrive-olunk harisnyával a fejünkön, sötétített ablakú kocsiból :) ) - és ha a kezemet a szívemre teszem, akkor azt mondom, kb. 3 havonta, ami nem sok, de egy egészséges étkezés szónoktól meg mégis (és persze magyarázkodhatok, mert legtöbbször muszáj szituból történik az elhajlás, de most nem részletezem, mert a lényegen nem változtat). Legyen ez az őszinteség perce!!!

Nem tagadom, jól tud esni a mekis kaja, pedig tudom, hogy ízetlen a hús és a szétrcukrozott szószokkal érik el, hogy legyen valami íze, és tudom, hogy "granulátum, ízfokozó, transzzsírsav" hármassal dolgoznak. Meg hogy a csirkék klónozva vannak, és a Marsról hozzák őket, és egyébként ufócsirkék, vagyis nem csontból és húsból, hanem pépből állnak. Ezzel tisztában vagyok és mégis előfordul. Betoljuk a hamburgert, 2 perc csend, (a kisebbik hajgumbert eszik a nagy csirkefalatokat (ufócsirkepép)) a férjjel közben össze-össze nézünk. Ebben a nézésben van rosszallás, cinkosság, öröm, szégyen. És utána mindig ugyanaz az érzés: nagy nehezen eltelünk és rá fél órára éhesek vagyunk. Szóval nem éri meg. De néha jól tud esni.

Ahogy ez a csirkenuggets is, ami nem pépből készül, hanem formás kis csirkecombfilékből. Sokkal szaftosabb az élmény és a bundája is ropogós. A bő olajban sütés nem a barátunk, ez most viszont úgy készült. Hogy ne legyek annyira rossz anya, kókuszzsírban sütöttem, mert állítólag ez a fajta zsiradék bírja a hevítést és emellett  a koleszterinszintre, továbbá a szív- és érrendszeri betegségekre is jótékonyan hat (bővebben itt). Mellé pedig nem cukros szószokat (kecsap, majonéz, barbekjú) kínáltam, hanem készítettem egy nagyon egyszerű, ízes répapürét és abba mártogattuk. Isteni finom, a 2 perces csend is meg volt és a lelki békénk is megmaradt. Próbáljátok ki!

4 tagú kisebb étkű csapatnak (pl. gyerekeknek/fogyókúrázó anyáknak/stresszes, gyomorgörcsös apáknak)

  • 4 db csirkecombfilé 2 cm-es darabokra vágva, sózva, borsozva
  • 2 egész tojás
  • 2 ek finom szemű zabpehely
  • 2 ek zabliszt
  • 1 ek tökmagliszt
  • 2 ek víz
  • 1 ek fekete szezámmag (nem fekete is jó)
  • 2 ek mandula lap/szelet
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • só, bors
  • 2 ek reszelt parmezán

+ 5-10 dkg kókuszzsír a sütéshez

A tojásokat felverem, és a felsorolt hozzávalókat (csirke és kókuszzsír kivételével) hozzáadom, majd a csirkecombfiléket a sűrű masszában átforgatom, (nem kell arra figyelni, hogy a csíkok ki legyen terítve, "összegyűrődve" is remek) és a forró kókuszolajban közép hőmérsékleten mindkét oldalukat megsütöm. Papírtörlőre teszem és elkészítem a répaszószt.

  • 3 dkg vaj
  • 1 nagyobb répa
  • 1 kisebb krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk friss/szárított kakukkfű

A vajon a megpucolt és felszeletelt zöldségeket és a zúzott fokhagymát átforgatom, sózom, borsozom, a kakukkfűvel meghintem, és az egészet enyhén pirítom, majd annyi folyadékkal, ami éppen ellepi fedő alatt puhára párolom. Végül turmix-szal pépesítem.

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3

img_9630.JPG

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr88357922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.02.05. 12:48:02

Én se gyakran járok Mekibe, de nekem pont egy ilyen nuggets-bbq szósz párosítás volt, amire azt mondtam, hogy ilyet soha többé nem akarok enni.
süti beállítások módosítása