Boldogrépa

Répázz boldogan

Rózsavizes sárgadinnye krémleves citromfüves mentás habbal

2015. július 27. 18:20 - a_nyúlontúl

Amikor a félkeményből kihozzuk a maximumot

A Bosnyák piac oldalában van egy kisbolt, ahol hatalmas a fűszerválaszték és egészséges alapanyagokat sem félnek árusítani. Ide szinte mindig betérek és előfordul, hogy a szükséges felett egy kis plusz ajándékkal is meglepem magam. Legutóbb egy 2,5 dekás rózsavizet szereztem be és alig tudtam hazavezetni annyira kattogott az agyam, hogy miben használhatnám majd fel. A pár km-es szakaszon fejben megalkottam a fent említett levest. Annak  megtapasztalása pedig, hogy a gyakorlatban ez most szinte éppen annyi időt jelentett, mint elméletben, egyszerűen priceless. A rózsavízzel nekem eddig két meghatározó élményem volt. Az egyik az arab/török zselécsemege, ami kicsit olyan ízre, mint egy idős, elegáns nagymama retiküljében talált második világháborús cukorkáé, amit pár Chanel5 már szétáztatott. A másik, a díszes fa tartóban egy nyeletnyi rózsa olaj...Ezt például nem tudom hova rakni, hogy végeredményben ez most mi, de gondolom parfümféle, mindenesetre az intenzív illata egy életre be tudja magát enni az emlékeinkbe.

A rózsa íze viszont megosztó, ezzel kalkuláljunk, mielőtt nekiállunk ennek a levesnek, de gurmandoknak azért kötelező kipróbálni. Nálam a kölkök is nyelték, de mondjuk az ízlésüket elég perverz dolgokkal edzem...

Ezeket tedd egy magasfalú edénybe és agresszívan turmixold le egy botmixer segítségével. Sima, selymes, lágy állagot kell kapnunk.

  • 0,5 kg tisztított, kockázott sárgadinnye
  • 6 ek 3,1 %-os natúr joghurt
  • 4 dl vaníliás rizstej (vagy ízesítetlen cukormentes zabtej/rizstej)
  • 3 ek rizsszirup (ha szuperédes a dinnyénk, mehet bele kevesebb)
  • 1-1,5 dl rózsavíz (itt erősen az ízlés- és tűréshatár alakítja az adagot)

A habhoz: (ez ismerős lesz az előző posztból, ott a karalábéfőzelékhez egy sós verziót, galuskát készítettem). Itt is elkeverjük az egészet és egy 30 percre a hűtőbe tesszük a levesünkkel együtt. Tálaláskor 2 kanál segítségével beleszaggatjuk a levesünkbe.

  • 2 dl félkeményre vert habtejszín
  • 1 bio citrom reszelt héja és a felének a leve
  • 1 ek xylit/eritrit
  • 2 csapott tk útifű maghéj (ez a lelkiismeretünkre is jó hatással van, ugyanis 87%-os rosttartalmával diétás eledel)
  • 1 ek aprított citromfű és menta

És íme! Véleményem szerint úgy találnak egymásra az izgalmas ízek ebben a pár perces kreálmányban, mint a háttérben a dinnyehéjak. Egyszeri kaland, de jól tud esni!

imag2046.jpg

Aki nem bír magával ezek után sem, annak egy feles rózsavizet ajánlok tisztán, hozzá pedig ezt a kis tingli-tangli muzsikát:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr487658826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása