Boldogrépa

Répázz boldogan

Szezámos sült répa krémfehér sajttal

2015. november 10. 13:02 - a_nyúlontúl

Melenget és jólesően eltelít

Az esti salátafalás igazi nyári műfaj - a friss, ropogós, szezonális zöldségek egy kreatívabb salátaöntettel pohár rozé fröccsel megtűzdelve mindig jó választás lehet. Aztán, ahogy a hideg beköszönt egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy a Lolo salátát max. a nyúl, vagy a görög teknős nyomja be örömmel, mi meg csak piszkáljuk a tányérunkon. Közben töpörtyűkrémes kenyerekről és libamájról álmodozunk (meg nyúlsültről és teknőslevesről), mert tetszik vagy nem, a szervezet is jelzi, télen komolyabb dolgokkal kell magunkat felvértezni. A Trónok harcából is tudhatjuk, hogy amikor "közeleg a tél", akkor aztán nincs kecmec, nem csinálhatunk hiúsági kérdést az étkezésből. Tolni kell a zsírt. Jó hír azonban, hogy becsapható a szervezet és kielégülést hozhat még egy adag répa is, ha azt kicsit fifikánsan készítjük el, vagyis disznózsír helyett olívát és szezámolajat használunk például. Ha nyáron a salátaöntet (egyszerű vinaigrette öntet) begyakoroltuk, akkor azt egy kicsit feldobva már locsolhatjuk is a répánkra. Vagy a céklánkra. Vagy a zellerünkre. Vagy így együtt az összesre. Szabadon variálható étel ez is, lehet könnyű vacsora, vagy esti snack, tejfölös mártogatóssal még menőbb, szóval merjük továbbgondolni.

2 főre ezeket vedd elő:

  • 4 db sárgarépa. hámozva, hasábokra vágva, leszárogatva
  • 2 ek szezámolaj
  • 2 ek olíva olaj
  • 1 ek balzsamecet
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 mokkáskanál agavé/1 tk rizsszirup
  • só, bors
  • 1 ek fekete szezámmag
  • 7 dkg krémfehér sajt nagy lyukú reszelőn lereszelve

A balzsamecetet az agavé sziruppal és a fokhagymával simára keverjük, sózzuk borsozzuk. Az olajakat összeöntjük, majd vékony sugárban a balzsamecetes részhez adagoljuk, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, míg egységes állagot ún. emulziót nem kapunk. A répákat alaposan megforgatjuk az öntettben, sütőpapíron szépen elhelyezzük (úgy, hogy egymás mellett és ne egymáson legyenek), a szezámmaggal megszórjuk és előmelegített sütőben légkeveréses funkción 220 fokon 12-15 perc alatt megsütjük. A sajttal megszórjuk és az ízeknek átadva magunkat relax állapotba kerülünk.

sultrepa.jpg

 

És igen, Közeleg a tél. Nem kicsit.

 

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr668066406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.11.11. 09:37:19

A sült répa egy közelmúltbeli felfedezés számomra, de valami eszméletlen finom. Mondjuk azzal nem áltatom magam - és más se tegye -, hogy ez különösebben egészséges étkezés lenne, magas a cukortartalma, így a glikémiás indexe is. Persze jobb, mint a hasábkrupmpli...

a_nyúlontúl 2015.11.11. 11:51:00

@Before: Üdvözöllek a blogomon! :)
A gyökérzöldségek magasabb cukortartalmúak, mint a föld fölött növő társaik. De ilyenfajta bűnözés nálam néha belefér, főleg ha tompítom vércukorszint emelő hatását. A répa alapból magas glikémiás indexű étel, de a GL értéke alacsony. A zsiradékok (itt most a szezám és az olíva olaj) és a fehérje (krémfehér) sajt viszont úgy tudom lassítja a szénhidrát felszívódását. Mindenesetre az inzulinérzékenység a reggeli és az esti órákban a legnagyobb, ezért cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek szerencsésebb ha uzsonnára fogyasztják ezt az ételt.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.11.12. 06:38:22

@a_nyúlontúl: hát igen... :) Csak azért jegyeztem meg, mert az ember automatikusan úgy gondolná, hogy ha zöldség, akkor az maga az egészség (kivéve persze a csúnyagonosz keményítős krumpli). :)
süti beállítások módosítása