Boldogrépa

Répázz boldogan

Fetás kölespolenta burger bébirépa ágyon

2015. június 10. 09:37 - a_nyúlontúl

Nem csak a neve vagány, hanem az egész étek is az. A feta és a paradicsom, kevés bazsalikommal igazi Italian lover-ré varázsolja, a curry pedig tovább fokozza az "ügy" pikantériáját. Nem véletlen, hogy Dél-Olasz utam előtt pár nappal készítettem; segített a ráhangolódásban. Perszehogy répa is van benne. :)

imag0393.jpg

A kölessel olyan a viszonyom, mint a Bálint gyerekkel gimiben: minden papírja megvolt hozzá, hogy a pasim lehessen, de akárhogy próbáltam, nem sikerült igazán beleszeretnem. Ez a lúgosításban number 1. gabona a konyhafiókom állandó vendége, az asztalunkon azonban ritkán landol. De majd most!!!

Egy idillikus késő tavaszi napon akadt a kezembe jobb híján, ugyanis a nagybevásárlás elmaradt, így a kreativitásomat kellett megcsillantanom. A gömbölyű kis köles épp úgy árválkodott az alsó polcon egy marék csicseriborsó és molyette tönkölyliszt között, mint a fetám a hűtőben. A kukoricadarából készült puliszka és polenta már többször megmutatta milyen jól működhet köretként, vagy éppen egytálételként. Gondoltam egyet és a kölest is új szerepbe állítottam. Jelentem, nagyszerűen teljesített. Megtalálta a helyét; szépen lehet szervírozni, egész hamar elkészül és bele lehet esni. No, nem egy életre, de egy szenvedélyes nyári flört erejéig mindenképp.

Íme a recept:

  • 1 bögre köles
  • kétszeres mennyiségű folyadék (fele víz, fele gabonaital)
  • 1 mokkáskanál himalaya só
  • 1 teáskanál curry fűszerkeverék
  • 1 tk friss rozmaring levél
  • 15 dkg feta
  • 1 mokkáskanál őrölt trikolor bors
  • 15 db koktélparadicsom
  • 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 marék aprított friss bazsalikom
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg fagyasztott bébirépa
  • 1 mokkáskanál görögszéna mag+2 gerezd zúzott fokhagyma

A kölest lassú tűzön sózott folyadékban megfőzzük a curry és a rozmaring társaságában, majd hagyjuk langyosra hűlni. Szilikonos sütőpapírok között fél centisre nyújtjuk és benedvesített pohárral/pogácsaformálóval korongokat szaggatunk, majd a korongokat fetával megkenjük, trikolor őrölt borssal fűszerezzük és a tetejét a kölespolenta koronggal befedjük. Fetát teszünk a tetejére is, koktélparadicsom karikát szelünk rá,  fokhagymával és a bazsalikommal megszórjuk, majd sütőben grill fokozaton megsütjük. Közben a bébirépákat vajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, a görögszénamag őrleménnyel és fokhagymával megbolondítjuk, kicsit megpároljuk, végül az elkészült kölespolenta burgert ráültetjük. Zöldfűszeres joghurtöntettel megspékelhetjük, és akkor máris szaftosabb lesz az egész.

 Hozzá hallgassátok ezt:

Ez a csinos úriember Dél-Olasz úticélunk, Polignano a Mare szülöttje, úgyhogy elhihetitek, van némi fogalma a kék szín 2 millió árnyalatáról :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr687530412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása