Nem csak a neve vagány, hanem az egész étek is az. A feta és a paradicsom, kevés bazsalikommal igazi Italian lover-ré varázsolja, a curry pedig tovább fokozza az "ügy" pikantériáját. Nem véletlen, hogy Dél-Olasz utam előtt pár nappal készítettem; segített a ráhangolódásban. Perszehogy répa is van benne. :)
A kölessel olyan a viszonyom, mint a Bálint gyerekkel gimiben: minden papírja megvolt hozzá, hogy a pasim lehessen, de akárhogy próbáltam, nem sikerült igazán beleszeretnem. Ez a lúgosításban number 1. gabona a konyhafiókom állandó vendége, az asztalunkon azonban ritkán landol. De majd most!!!
Egy idillikus késő tavaszi napon akadt a kezembe jobb híján, ugyanis a nagybevásárlás elmaradt, így a kreativitásomat kellett megcsillantanom. A gömbölyű kis köles épp úgy árválkodott az alsó polcon egy marék csicseriborsó és molyette tönkölyliszt között, mint a fetám a hűtőben. A kukoricadarából készült puliszka és polenta már többször megmutatta milyen jól működhet köretként, vagy éppen egytálételként. Gondoltam egyet és a kölest is új szerepbe állítottam. Jelentem, nagyszerűen teljesített. Megtalálta a helyét; szépen lehet szervírozni, egész hamar elkészül és bele lehet esni. No, nem egy életre, de egy szenvedélyes nyári flört erejéig mindenképp.
Íme a recept:
- 1 bögre köles
- kétszeres mennyiségű folyadék (fele víz, fele gabonaital)
- 1 mokkáskanál himalaya só
- 1 teáskanál curry fűszerkeverék
- 1 tk friss rozmaring levél
- 15 dkg feta
- 1 mokkáskanál őrölt trikolor bors
- 15 db koktélparadicsom
- 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 marék aprított friss bazsalikom
- 5 dkg vaj
- 25 dkg fagyasztott bébirépa
- 1 mokkáskanál görögszéna mag+2 gerezd zúzott fokhagyma
A kölest lassú tűzön sózott folyadékban megfőzzük a curry és a rozmaring társaságában, majd hagyjuk langyosra hűlni. Szilikonos sütőpapírok között fél centisre nyújtjuk és benedvesített pohárral/pogácsaformálóval korongokat szaggatunk, majd a korongokat fetával megkenjük, trikolor őrölt borssal fűszerezzük és a tetejét a kölespolenta koronggal befedjük. Fetát teszünk a tetejére is, koktélparadicsom karikát szelünk rá, fokhagymával és a bazsalikommal megszórjuk, majd sütőben grill fokozaton megsütjük. Közben a bébirépákat vajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, a görögszénamag őrleménnyel és fokhagymával megbolondítjuk, kicsit megpároljuk, végül az elkészült kölespolenta burgert ráültetjük. Zöldfűszeres joghurtöntettel megspékelhetjük, és akkor máris szaftosabb lesz az egész.
Hozzá hallgassátok ezt:
Ez a csinos úriember Dél-Olasz úticélunk, Polignano a Mare szülöttje, úgyhogy elhihetitek, van némi fogalma a kék szín 2 millió árnyalatáról :)