Esténként főként salátával igyekszem kibélelni halkan kuruttyoló, morgó hasamat. Emlékszem az első időkben szinte kínzásnak éltem meg, hogy kenyér és felvágott nélkül, kecsapmentesen oldjam meg a vacsorámat, most viszont a napi rutin - jóféle - része lett. Nem mondom, hogy néhanapján ne rúgnék ki a hámból: naná, hogy előfordul, hogy ropogós, szájpadlásgyilkos francia bagettel és egy nagyobb korty fokhagymás olívaolajjal teszem fel a pontot a napvégére, de azért 10-ből 7 alkalommal harsogó salátalevelek és szezonális zöldségek ropognak a fogaim alatt. Persze az "összevágunk mindent és egybeöntjük, majd kicsi olívaolaj, só, bors" kombón túl igyekszem kreatívabb megoldásokat találni. Így született ez a végtelenül egyszerű, de a maga nemében nagyszerű saláta, ami a bivalymozzarrellától lesz menő, az öntettől pedig ízes. Igaz, hogy a bivalymozzarella magas zsírtartalmú sajt, de mégse kezdjünk önostorozásba, hiszen a vödörnyi saláta és zöldség a mérleg másik serpenyőjeként segít, hogy megleljük a lelki békénket.
Ezeket szedd le a kertedből:
- 2 db szívsaláta
- 1 db szárzeller
- 2 db újhagyma
- 1 db paprika
- negyed kígyóuborka
- 2 marék rukkola
Ezt Olaszhonból szöktesd meg:
- 10 dkg bivalymozarella
Az öntethez kapd elő:
- 2 tk mustár - lehet dijoni is
- 1 dl extra szűz olíva olaj
- 1 mokkáskanál agavés zirup
- 1 tk görögszénamag őrlemény (a fűszernövények királynője, a termékenység fűszere)
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tk himalaya-i só
Bónusz:
- 1 ek szezámmag
A salátát és a zöldségeket vágd fel hangulatod szerint, az öntetnél figyelj, hogy az agavé szirupos mustáros keverékhez lassanként adagold az olajat és közben a kézi habverővel folyamatosan járjon a kezed. A fűszer, só és fokhagyma is kerüljön bele, végül az egészet a jó csontozatod érdekében szórd meg a szezámmaggal.
És szóljon közben ez a helyes kis kísérleti muzsika. Ne keressétek a miértre a választ.