Boldogrépa

Répázz boldogan

Görög joghurtos, fűszeres sült sütőtök korongok

2015. október 15. 22:17 - a_nyúlontúl

Se nem leves, se nem torta, ez bizony egy...

.... na mi is volna? Mert hogy, nekem ma az életemet mentette meg, vagyis nem akarok ilyen erősen fogalmazni..szóval ennek az éteknek köszönhettem, hogy volt mit ebédelnem, így főétellé avanzsálódott, de valószínűleg egy szuper izgalmas köret is lehet, ha éppen egy szelet húst sütünk mellé. Nem volt sok választásom, mivel a hűtő megint minimál beltartalommal "büszkélkedhetett". Egész pontosan egy fél sütőtök és egy kis pohár görög joghurtom volt, meg kevés díszítő elem, úgyis mint fekete olajbogyó és csíra. Igen, csíra mindig legyen a háznál, ez alap. Meg pár csokis keksz is (házi, diétás verzió)... A sütőtök nálunk nagy kedvenc, a nagyobbik lány igazi függője, ő viszont csak simán megsütve szereti. Miután ahonnan a tök jött, még nem voltak igazi combos "tálájmenti" fagyok, ezért a mélyhűtőben csípettem meg a szépséges tökömet egy 20 perc erejéig, hogy összejöjjön az édes íz. Nagyon jól működik ez a trükk, használjátok bátran. Levesként szeretem, tésztafeltétként is tök jó, de ez a mostani találmányom is beette magát a kedvencek közé. Így készül 2 személyre.

  • 80 dkg tök alaposan megmosva és ujjnyi széles korongokra vágva
  • 1 dl olíva olaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 diónyi reszelt gyömbér
  • 1 tk őszi fűszerkeverék (enyhén suta a neve, a lényeg, hogy borókabogyó, koriander- és mustár mag keveréke, ez zúzva, törve)

A joghurtos öntethez:

  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 2,5 dl görög joghurt
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 marék zöld fűszer (én most bazsalikommal készítettem, de mehet hozzá kakukkfű, rozmaring is)

Egy műanyag edényben a felsorolt hozzávalókat alaposan elkeverem, ha van időm egy fél órát hagyom állni. Serpenyőben közepes lángon mindkét oldalát megsütöm, akkor jó ha kb. félig átsült. Hőálló tálba/tepsibe egymás mellé pakolom. A pácmaradékhoz (a sütőtök után, ami az edény aljában maradt) a görög joghurtot hozzákeverem, a szerecsendiót, fokhagymát és az apróra vágott zöld fűszert is beleteszem és a sütőtök korongokra kanalazom, úgy, hogy minél jobban befedje. Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütöm. A végén fekete olajbogyóval és csírával díszítettem, finom volt így is, de legközelebb egy kis gorgonzolát is morzsolok rá, mert azzal még ütősebb lehet. Ja, a héját ne egyétek meg, de ugye sütve könnyedén lejön. 

imag3094_1.jpg

Jó hááát a muzsika pedig annyira adja magát :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr787971917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása