"Csak a belső értékek számítanak. Felőlem akár egy csepeli esztergályos is lehet, csak legyen kékszemű, magas, Lexus-szal jöjjön értem, és a Costesbe vigyen vacsorázni." - Ecsetelte elvárásait Dorogi N. a budai elit társkereső diszkrét és megértő alkalmazottjának.
Bár Dorogi N. valószínűleg több Michelin-csillagos éttermet látott már életében, mint ahány csepeli esztergályost, egyvalamiben mégis igaza volt: nem mindegy a tálalás.
Ezt az egyszerű morzsás sütit egy kis citromhabbal és lemon curd öntettel tettem varázslatossá.
Még Dorogi N. is megnyalná utána mind a tíz ujját, ha nem épp a manikűröstől jönne...
22-es tortaformához
A linzertésztához:
- 10 dkg finom szemű zabpehely
- 5 dkg zabpehely liszt
- 5 dkg nyírfacukor
- 7 dkg kókuszzsír
- csipet só
- 50 ml víz
A felsorolt hozzávalókat a víz kivételével az aprítóba tesszük. Amikor a kókuszzsír nagyjából elvegyült a száraz hozzávalókkal, a vizet is hozzá adjuk. Szilikonos sütőpapír között a tészta egyharmadát vékonyra nyújtjuk, a formába helyezzük, majd előmelegített sütőben 175 fokon 10 perc alatt elősütjük.
A töltelék:
- 2 körte
- 1 csapott tk őrölt gyömbér/vagy negyed tk friss reszelve
- 2 ek rizsszirup/méz
A körtéket megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, gyömbérrel meghintjük, és a sziruppal meglocsoljuk. A sült tésztán egyenletesen elosztjuk, majd a maradék tésztát nagylyukú reszelőn lereszeljük és a körtére hintjük. Előmelegített sütőben 175 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a citromhabot és öntetet.
A hab:
- 3 tojás fehérje
- 1 ek frissen facsart citrom leve
- 2 ek nyírfacukor
A habot kemény habbá verjük, keverés közben fokozatosan adagoljuk hozzá a citrom levét és a cukrot majd a süteményre simítjuk, amit ezzel a habbal még 5-7 percig sütünk.
Az öntet:
- 3 tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 70 ml frissen facsart citromlé
- 6 ek nyírfacukor
- 3 dkg hűtőhideg kockázott vaj
Vízgőz fölött a cukorral elkevert tojásokat keverjük, a citrom levét három részletben adagoljuk hozzá, amikor majonéz állagúra sűrűsödött, de még nem rántotta, levesszük. A kockázott hideg vajat apránként elkeverjük benne és hagyjuk kihűlni, majd a tortára csurgatjuk.
Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3