Végre megérkezett Mínuszapánk! Bár ez a rezsiköltségeknek nem kedvez, azonban a sütőtökök ilyenkor fickándoznak csak igazán vígan, dörgölőznek a deres földhöz. Mert a tökök már csak ilyenek. Kell egy kis popsibacsípés, máris észhez kapnak és árad belőlük a mézédes szeretet. Na ilyenkor vétek sokat varázsolni velük, a legjobb betolni a forró kemencébe és falni, amíg szezonja van. Persze a kreatívabbak új ételeket is megálmodhatnak és kísérletezhetnek vele. Gyerekekkel ez a recept könnyen elkészíthető, a kicsik szeretni fogják a gyurmázást. Cukor helyett datolyával édesítjük, de abból sem kell túl sok, ha valóban édes sütőtökre sikerült szert tennünk. 1 éves kor alatt a benne található olajos magvak esetleges allergizáló hatása miatt nem ajánlott. Gyerekzsúrokra, uzsonnára, vagy vendégváró falatkának nagyon szerethető. Az arányok egyszerűek, az elkészítése sem ördöngösség, csípni fogjátok, na!
- 1 bögre natúr, héjas mandula
- 1 bögre dió
- 1 bögre zabpehely
- 1 bögre sütőtök pép (sütőtököt megsütjük hagyományosan és leturmixoljuk a belsejét)
- fél bögre aprított, friss datolya (papírdobozos típusú, iráni vagy iraki-piacon magosnál/perzsa v. török árusnál beszerezhető)
- 1 csipet só
- 1 tk karácsonyi fűszerkeverék (gyömbér, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg - de jó lehet bele a kardamom, reszelt bio narancs héja is)
Az első három hozzávalót apróra daráljuk, majd a sütőtök pépet és a datolyát is hozzákanalazzuk és elkeverjük. Sózzuk, fűszerezzük és állni hagyjuk egy órát (addig a gyerekekkel vidáman összepakoljuk a konyhát). Amikor a masszánk már formázható, szép kis golyókat készítünk belőle és meghempergetjük pl. ezekben
- kókuszliszt/kókuszreszelék,
- őrölt tökmag
- karobpor
Bonbonpapírba is tehetjük, de pálcikára szúrva popcake-ként is büszkén feszíthet az ebédlő asztalon. Én most konyakos pohárba tettem, hogy még elegántosabb legyen.