Boldogrépa

Répázz boldogan

Sütőtökös desszertfalatok

2015. november 06. 15:44 - a_nyúlontúl

Több gyerek által kipróbált, "lemeózott", nagyon szeretett finomság

Végre megérkezett Mínuszapánk! Bár ez a rezsiköltségeknek nem kedvez, azonban a sütőtökök ilyenkor fickándoznak csak igazán vígan, dörgölőznek a deres földhöz. Mert a tökök már csak ilyenek. Kell egy kis popsibacsípés, máris észhez kapnak és árad belőlük a mézédes szeretet. Na ilyenkor vétek sokat varázsolni velük, a legjobb betolni a forró kemencébe és falni, amíg szezonja van. Persze a kreatívabbak új ételeket is megálmodhatnak és kísérletezhetnek vele. Gyerekekkel ez a recept könnyen elkészíthető, a kicsik szeretni fogják a gyurmázást. Cukor helyett datolyával édesítjük, de abból sem kell túl sok, ha valóban édes sütőtökre sikerült szert tennünk. 1 éves kor alatt a benne található olajos magvak esetleges allergizáló hatása miatt nem ajánlott. Gyerekzsúrokra, uzsonnára, vagy vendégváró falatkának nagyon szerethető. Az arányok egyszerűek, az elkészítése sem ördöngösség, csípni fogjátok, na!

  • 1 bögre natúr, héjas mandula
  • 1 bögre dió
  • 1 bögre zabpehely
  • 1 bögre sütőtök pép (sütőtököt megsütjük hagyományosan és leturmixoljuk a belsejét)
  • fél bögre aprított, friss datolya  (papírdobozos típusú, iráni vagy iraki-piacon magosnál/perzsa v. török árusnál beszerezhető)
  • 1 csipet só
  • 1 tk karácsonyi fűszerkeverék (gyömbér, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg - de jó lehet bele a kardamom, reszelt bio narancs héja is)

Az első három hozzávalót apróra daráljuk, majd a sütőtök pépet és a datolyát is hozzákanalazzuk és elkeverjük. Sózzuk, fűszerezzük és állni hagyjuk egy órát (addig a gyerekekkel vidáman összepakoljuk a konyhát). Amikor a masszánk már formázható, szép kis golyókat készítünk belőle és meghempergetjük pl. ezekben

  • kókuszliszt/kókuszreszelék,
  • őrölt tökmag
  • karobpor

Bonbonpapírba is tehetjük, de pálcikára szúrva popcake-ként is büszkén feszíthet az ebédlő asztalon. Én most konyakos pohárba tettem, hogy még elegántosabb legyen.

sutotokgolycik.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr628055500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása