"A barátnőmmel külön lakosztályt béreltünk - én az elnökit, barátnőm a nászutast - , de egy autóval jöttünk, mert tudja, nekem fontos, hogy ne legyen büdi a VILÁGBAN." - Magyarázta Dorogi N., a szén-dioxid-kibocsátás csökkentés elkötelezett híve, az illedelmesen bólogató recepciósnak a bejelentkezési lap kitöltése közben.
Dorogi N. is jó úton halad, de mi is tehetünk valamit a környezetünk és persze saját magunk egészségéért úgy, hogy a műagyag dobozos, félműanyag ételes ebédrendelés helyett néha kicsit tudatosabbak vagyunk ebben a témában is és előre gondolkodunk. Higgyétek el, nekem sem a legkedvesebb időtöltésem este 9-kor még nekiállni másnapra főzni, hogy a férjnek legyen mit vinni, de ha 15 perc alatt letudható a művelet, könnyebben ráveszem magam. Ezzel a recepttel könnyedén és gyorsan bárki elboldogul, és külön jót tesz neki +1 éjszaka a hűtőben, de azért frissen is "eteti magát". A műanyag doboz helyett pedig ha beújítasz egy rozsdamenetes acél vagy egy kerámia ételhordót, azzal nem csak zöldebb leszel, hanem magadért is sokat tehetsz. A legtutibb megoldás, ha hőtárolós ételhordót veszel, mert így a mikrótól is megszabadulhatsz. Nézd, itt találsz jópofa ételhordókat.
4 főre
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 dkg vaj
- 25 dkg csirkemell filé
- 10 dkg aszalt paradicsom
- 7 szem koktél paradicsom
- 5 levél friss bazsalikom
- 3 dkg parmezán
- 25 dkg basmati rizs
- 1 dl zabtejszín/tejszín
- csipet só
- bors
A zúzott fokhagymát megfuttatjuk a vajon, a kockára vágott csirkemell filéket fehéredésig hevítjük, majd a rizst hozzáadjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk és 1,5 szeres folyadékkal felöntjük. Kis lángon, fedő alatt puhára pároljuk. A csíkokra vágott aszalt paradicsomot és a reszelt parmezánt hozzáadjuk, a tejszínnel felöntjük, átforgatjuk, ha kell, kevés folyadékkal még felöntjük. A negyed koktél paradicsomokat és a bazsalikomot utolsó fázisként hozzákeverjük, friss citrom levével, vagy balzsamecet krémmel savanyítjuk.
Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3