Már egy hete nem tudtam rólad semmit. Pedig megígérted, hogy barátok maradunk és a nehéz pillanatokban mellettem állsz. A legnagyobb átverés egy szerelmi kapcsolat után ez a barátság dolog. Lényegében a másik haldoklásának végignézését jelenti miközben azzal áltatjuk magunkat - ezzel simogatva a lelkiismeretünket -, hogy nem hagyjuk cserben azt, aki igazából már rég csak púp a hátunkon. A szájsebészeti beavatkozásra viszont tudtam, hogy elkísérsz. Én még ennyire nem vártam szikés bulit a fogorvosnál, mint most. A fehér áttetsző nadrágomat vettem fel és azt a felsőt, amiben még az egyetemen csábítottalak el. Hosszú hetek után még a hajamat is megmostam. Utolsó simítások a tükör előtt. És akkor észrevettem, hogy erős sminkre lesz szükség, ha el akarom tüntetni a kialvatlanság, liter alkoholok, végeláthatatlan cigarettázások és átsírt éjszakák nyomait az arcomon. A szemem alatti karikákkal, a beesett arcommal, a kiszáradt, cserepes ajkakkal még megbirkóztam. A tekintetemmel viszont nem tudtam mit kezdeni. A tompán csillogó sötétbarna szembogarak mélyén egy magzatpózban vacogó kislány próbálta elfeledni, hogy nem kell senkinek.
Az anyaságban az egyik legfelemelőbb érzés, hogy a gyerekeidnek mindig kellesz (tisztában vagyok, hogy kamaszkorban szívesen rúgnak le magukról :) ). Néha olyankor is, amikor nem akarod. Ilyenkor jusson eszedbe, milyen volt a kút mélyén.
4 főre
- 1,5 kg karfiol (fél kg-ból készül a levesbetét)
- 2 db újhagyma fehér része (zöldjéből dísz a levesbe)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek kókuszzsír/vaj
- 1 fél mokkáskanál szecsuáni bors teatojásban
- 2 ek curry fűszerkeverék
- só, bors
- víz - 2 ujjnyival a karfiolok felett
- 3 dl kókusztejszín
- 2 ek agavé szirup/méz
- Fél citrom leve
- 1-2 csilli karikára vágva
- 1 tk tava fry masala (vagy garam masala - vagy római kömény és őrölt koriander, csipet gyömbér keverék)
A karfiolt rózsáira szedjük, 1 kg-nyit a karikára vágott újhagymával és fokhagymával megfuttatunk zsiradékon, majd megszórjuk a curryvel, borssal és megsózzuk. Felöntjük annyi folyadékkal, ami 2 ujjnyival ellepi,a teatojást a szecsuáni borssal belelógatjuk és lassú tűzön puhára főzzük a karfiolokat, a kókusztejszínnel dúsítjuk, a mézzel édesítjük, majd sózzuk. Az egészet botmixerrel pürésítjük (teatojást nem), végül a tűzről levéve citrommal savanyítjuk.
A levesbetét: A karikára vágott karfiolrózsákat kevés zsiradékon mindkét oldalán megpirítjuk az újhagyma zöldjének rétegeivel és pár karika csilivel együtt, majd egy tányérra kiszedjük, megsózzuk és masalával fűszerezzük. Ha felvágósan akarjuk előadni a mutatványt, akkor a karfiolokat körbetekerjük az újhagyma zöldjével és egy kis fanyársra húzzuk, csilivel megszórjuk. A levest díszíthetjük pirított citromkarikával, balzsamecet krémmel, tabasco szósszal, stb.
Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet.