Emlékszem, ahogy beletéptél a blokkba, miután fizettél. Régi szokásod volt, amit ismertem, szerettem. Azt gondoltam téged is ismerlek és azt is, hogy szeretsz. Ez a blokk 13 év után is itt pihen a pénztárcámban és emlékeztet. Miután félbeszakítottad a blokkot és engem, hosszú hónapokon át nem láttalak, előtte viszont hosszú hónapokon át csak téged láttalak. Kalap, kabát, no meg a macska és balra el. Én meg csak álltam - írhatnám az esőben, mert sokkal szebb lenne tőle a kép - a verőfényes áprilisban, és hagytam hogy repedjen a szívem és szürke masszává tömörüljön a körúti látkép, tompán zörögjön a sárga villamos. Előtte még megebédeltünk. Velőrózsát ettünk, ott, a Szlovákban, talán mert a Kispál Velőrózsák c. albumának egyik számára jöttünk össze. Néztem a remegő sertésagyakat és közben valahonnan a messzeségből hallottam, ahogy kimondod az ítéletet. Fellebbezésnek helye nincs. Maradt a remény, meg a felismerhetetlenségig trancsírozott agyak a tányéron.
Amikor a szürke masszát átszínezném, olyankor ezt a színes tésztát készítem, mert benne van a nyár lehetősége. Gyors, és feltölt, mint egy békülős szex, szóval hajrá.
2 főre ez kell hozzá:
- 3 ek olíva olaj
- 3 db fél trikolor paprika csíkokra vágva
- 4 gerezd fokhagyma vékony karikára
- 1 mokkáskanál bors
- só
- 1 tk szárított bazsalikom (nyáron friss)
- 1 tk szárított oregano (nyáron friss)
- 1,5 dl tejszín
- fél bio citrom kifacsart leve és reszelt héja a tetejére
- 2 ek reszelt parmezán
Az olajat hevítjük, a karikákra vágott fokhagymát és a paprika csíkokat nagy lángon lepirítjuk, közben a fűszerek és a só is mehet bele, a lángot közepesre vesszük, a tejszínnel felöntjük, összefőzzük, végül a citrom levét és a parmezánt is hozzákeverjük. Főtt teljes kiőrlésű vagy durum spagettivel összeforgatjuk és reszelt citrommal tesszük még üdítőbbé.