A vaníliás danette puding előtt is volt élet, igen, jól emlékszem, amikor nagymamám vaníliapudingot főzött nekem. Se Aranka, se Dr.Oetker nem sorakozott a konyhánkban, csak tojássárgája, liszt, cukor és tej. Ebből készült a jóféle házi, olykor kicsit csomós vaníliapuding. Ez ment aztán az aranygaluskára, vagy kentük az albert kekszek közé kakaóval színezve (apám favoritja) és toltuk a mélyhűtőbe, hogy aztán srégen vágva, szép csíkos kekszeket kapjunk. Most egy tej és gluténmentes verzióval igyekeztem az emlékeket felidézni, hozzá házi gluténmentes piskótát készítettem, amit a karobporral bolondítottam, így az egész diós ízvilágú lett. Mit mondjak, elég ügyes voltam!
4 főre ezeket vadászd le a boltok polcairól:
A piskóta:
- 4 tojás (hűtőhidegen, gépi habverővel egyben felverve - ne aggódj, simán menni fog)
- 10 dkg mandulaliszt
- 3 dkg cukor (én most ezt: Dia-Wellness Negyedannyi Cukorhelyettesítő - nem hazudnak, tényleg elég kraftos, szóval elég belőle ennyi, ha eritrittel akkor triplája szerintem)
- 2 dkg karobpor (Naturganik - át is lehet szitálni, de engem nem zavar )
- csipet só, és nagy csipet szódabikarbóna
Az összes száraz hozzávalót egy edényben alaposan összekeverjük és a felvert tojásokhoz forgatjuk egy fakanállal, vagy szilikonos keverőlapáttal. Alulról felfele kavarjuk és nem kell túl precízen, de azért egységes legyen a tésztánk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsiben előmelegített sütőben 165 fokon 20-25 perc alatt (nem nyitogatva a sütő ajtaját) készresütjük (tűpróba), konyharuhával letakarjuk, és amikor langyos, akkor a formából kifordítjuk és lehúzzuk a papírt. Csinos 1,5 cm X 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
A puding:
- 3 tojás sárgája
- 2 dkg Dia-Wellness Negyedannyi Cukorhelyettesítő (ha eritrittel akkor triplája szerintem)
- 1 rendes ek barnarizsliszt
- 3 dl forró gabonaital (én most zabtejjel, de mandulával még jobb lehet)
- Fél bourbon vanília kikapart belseje
- 1 nagy csipet fahéj
Egy fém edényben a tojássárgájához adom a cukrot és kézi habverővel fehéredésig keverem, majd a barnarizs liszttel is csomómentesre keverem. Lábasban vizet forralok és a fém edényt ráhelyezem, vigyázva, hogy ne érjen az edény alja a vízbe. Folyamatosan kevergetem és a forró gabonaitalt fokozatosan adagolom hozzá. Keverem, keverem és közben dudorászva figyelem, ahogy először habos lesz és ezzel párhuzamosan a térfogata is megnő, majd amikor már majonéz sűrűségű, leveszem a fém edényt a lábasról. A vaníliát és a fahéjt ekkor hozzákeverem és kicsit hagyom hűlni. Egy üvegedénybe a piskótakockákat és a vanília pudingot rétegezve egymásra halmozom, majd étcsokoládé (glutén és laktózmentes, no meg cukormentes) forgáccsal díszítem. 1 óra a hűtőben és lehet is kanalazni.
Turbózási lehetőségek: rumba áztatott mazsolát lehet még a pohárba dobálni, reszelt narancs héjával karácsonyivá tehetjük, vagy kókusztejszínhabbal díszíthetjük, esetleg csokoládé öntettel nyakon önthetjük. Jé, így saccper máris somlói lett belőle :)
Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet. <3