Boldogrépa

Répázz boldogan

Narancsos csirke rizibizivel és szerelmi vallomással

2016. január 07. 13:25 - a_nyúlontúl

Szerelmünk hajnalán, amikor főzni még nem tudtam, de a szívem már az övé volt, eljött az a pillanat, amikor a hálószobán kívül is igyekeztem elkápráztatni választottomat. A konyhában sürgés-forgás a kávéfőzés és a készétel megmikrózásában merült ki, én mégis fejest ugrottam a mélyvízbe karácsonykor, mert narancsos kacsát szerettem volna felszolgálni a díszesen megterített asztalra. Azt gondoltam, ha sikerült esztétika szakon a 3. szigorlatom elsőre, akkor mit nekem egy recept. Végül is egy halott, csupasz madárról van szó, meg pár cikk narancsról, szóval ne már, hogy ne menjen. Azonban kifogott velem az állat, mert bár a sóval dörzsölés még jól ment, meg pácoltam is vagy jó 5 percet (muhaha :) a narancsos lében, de aztán hiába sütöttem, meg szurkáltam, meg forgattam, tök rágós lett és tök nyers. És mivel nem a melle húsa, hanem a combja volt, azt se mondhattam, hogy ez rozé kacsa apukám, azért véres. Meg azért se mondhattam, mert akkor még fogalmam se volt róla, hogy létezik egyáltalán olyan, hogy rozé kacsa. Szóval zavartan gyűrögettem a szalvétámat és közben néztem őt, ahogy minden erőbedobással lefejti a húst a kacsáról, ahogy a vér láttán csak egy pillanatra engedi meg magának, hogy végigfusson az undor a hátán a tarkójáig, és ahogy mindezek után szeretettel és csodálattal a szemében koccintásra emeli a poharát és úgy csókol szájon, hogy ebben egy leánykérés is benne van. És én akkor bizony tudtam, hogy ez a fiú egy életen át szeretni fog, szőröstől, bőröstől, tollastól, olykor még véresen is.

Na de, aki biztosra akar menni, az készítsen narancsos csirkét! Olcsóbb is és kevesebb eséllyel lesz rágós és nyers. Íme a recept:

4 db csirke felső comb

  • 1 ek balzsamecet krém
  • 1 ek mustár
  • 1 ek méz
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér/mogyorónyi friss reszelt gyömbér
  • 1 tk garam masala
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 4 ek olíva olaj
  • 1 marék zúzott kesudió
  • 1 narancs kifacsart leve

A felsorolt hozzávalókból ízletes páclét készítünk, ebben forgatjuk át a combokat és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap római tálban előmelegített sütőben megsütjük és 10 percet még rágrillezünk. Barna rizsből és zöldborsóból rizibizit készítünk mellé, friss narancslevét kortyolva tesszük teljessé az élményt.

narancsos_csirke.jpg

Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogrepa.blog.hu/api/trackback/id/tr868248938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krumpli Bogart 2016.01.08. 01:23:47

Klassz! Az enyimé ilyen:
4 besózott csirkebonc, kockára vágva: 1 alma, 1 mandarin, 4 gerezd fokhangya, ezt mind eccerre bele a teflonlábasba, alája megyen fél deci tokaji furmint, rája Major Anna, pici (mondom pici!) tárkony. Egy óráig gyönygyöznek egymás társaságában lassú tűzön, fedő alatt. Amikor megpárolódott a csirek bőrje (kb. 10 percnél), bevagdosom, hogy minden zsír kisüljön.
Egy óra múltán a csirkeállat futóművét tepsibe teszem és grill sütőben gyorsan pirosra, ropogósra sütöm. Amíg a husi szoláriumozik, a szaftot botmixerrel pépesítem. Mazsolás barnarizs jár hozzá, mert az olyan menő és a birsalmakompótot sem szokták visszautasítani.

Sajnos az én választottam kevés volt ahhoz, hogy komolyabb ismeretséget kössek a konyhával, csak a gyerekeim miatt tanultam meg főzni.
süti beállítások módosítása