@Zak: Kedves Zak, a fruktózhoz szerintem egyszerűbb hozzájutni, mint a kókuszvirág cukorhoz pl, én a tescoban, coop-ban mindig látom, de patikában is megvehetjük. Hogy melyik édesítő egészséges és melyik nem, szerintem még a dietetikus szakmának is nehéz eldöntetnie, ugyanis itt is van, amit évekig istenítenek, aztán kiderül, hogy káros hatása is lehet. A fruktóz sokáig a cukorbetegek 1. számú cukorhelyettesítője volt, mostanra több kutatás bizonyította, hogy túlzott fogyasztása metabolikus zavarokat okozhat... ezzel ellentétben több táplálkozástudományi cikk arról ír, hogy glikémiás indexe alacsony (volt ahol azt írták, mindössze 20-as) és nem emeli olyan nagy mértékben meg a vércukorszintet, mint a glükóz. Ismerem az édesítők nagy részét egyébként és használok xylitet, nyírfacukrot, eritritet, különböző gabonaszirupokat, kókuszvirágcukrot, most éppen az alamasziruppal kísérletezem, mert folyamatosan keresem a jó megoldást. Viszont a gyerekeimnek szívesebben adok olyan sütit, ami természetes, régóta ismert édesítőszerrel készül - pl. méz, aszalvány, fruktóz - mert ezeknek már kb. tudjuk a hatását és így mérlegelhetek, hogy néha egy kis fruktóz, néha egy kis méz - ezekkel remélhetőleg nem nyírom ki őket. Az újfajta édesítőszerekről még nincs elég tapasztalat, hosszútávú hatásuk nem ismert, így azokat óvatosan használom - pl. a gyerekeimet nagyon felfújja a xylit, majd elszállnak, másnap az oviban kb. a nyitott ablak mellett altatják őket, szóval igyekszem nem kitolni velük. Lehet egyéni tűréshatár is és dietetikussal sem árt egyeztetni...én nem vagyok az! Egyébként örülök, hogy írtál, ha a fruktóz nem szimpi, egyéb "cukorral" is elkészítheted...
Miért pont fruktóz? Mivel jobb mint a glükóz vagy szacharóz? Honnan vegyen az ember fruktózt? Soha az életben nem láttam még egy boltban sem. Azt ne mondd, hogy egészségesebb mint a másik kettő, mert az egyszerűen nem igaz!
@Vincenzo6: Szia! Sok ponton értelek, de tudod rengetegen vagyunk, akik egészségügyi okokból nem fogyaszthatunk cukrot. És főként nem azért kell odafigyelnünk erre, hogy nehogy nagy legyen a fenekünk, hanem mert komoly problémákat okozhat a szervezetünkben. Én is folyamatosan próbálok jó alternatívát találni a cukor pótlására, mert nagyon szeretem az édes ízeket, de nem könnyű a helyzet. Vannak a mesterséges édesítőszerek (pl. aszpartám), amikkel max. a rágcsálókat irtanám, vannak a természetes édesítőszerek (agavé szirup/rizsszirup), amiknek közepesen magas a glikémiás indexük, így csak elvétve illesztem be az étkezésembe. Van a barna cukor és a nádcukor, aminek pont olyan a hatása, mint a fehér cukornak, csak drágább és nincs vegyszerezve. Aztán a méz, aszalványok, gyümölcsök - ezeket nagyon szeretem és gyerekeimnek főleg ezt adom, mert üknagyanyáink óta bevált, vitaminban és tápanyagban gazdag cukor forrás, de itt is az a gond, hogy magas a GI-jük, és nagyon megdobják a vércukorszintet. A nullás kcal-os és cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek (én ebbe a csoportba tartozok) is ajánlott édesítőszerek a Stevia (nekem nagyon erős mellékíze van) és az eritrit, néha nyírfacukor és xilit. Az utóbbi három ízét meg lehet szokni, nem magában eszem kanálszám, hanem a süteményekbe, desszertekbe pakolom. Ja, a kókuszvirágcukor imádni való, de az is nagyon hamar megemeli a vércukorszintet. Szóval ez az egész nyírfacukrosdi nem úri hóbort a részemről, hanem egy muszáj megoldás. Szóval várom a javaslatod, hátha tudsz jobbat ezeknél. :)
Vajon mikor tudják meg az emberek, hogy a nyírfacukor néven árult szintetikus lópikula egészségtelenebb a mezei fehér, finomított kristálycukornál? Néhányan nagy bizniszt csináltak belőle, az tuti, de remélem hamar el is tűnik. Arról nem is beszélve, hogy az íze az tragédia. Mint egy PVC cső édesítve. Nem is értem, hogy aki ilyen jókat főz, az hogy viselheti el az ízét.
Hát ezen most nagyot derültem magamban. Én ugyanis valahogy nem vágtam a répázás eredeti jelentését. Akkor talán - a blog szerzőjével ellentétben - én lennék az egyetlen az országban?
Amúgy a Google barátunk sem támasztja alá, hogy a "répázik" szó egy mindenki által ismert, meghonosodott kifejezés volna, ugyanis csak 434 találatot ad ki rá.
Egyébként pedig, ha már áthallás... Így már mindjárt más értelmet kapnak az alcímek:
"Falatnyi örömök" (csak nem a répa mérete? :D),
"Mozog a szám" (ööö...),
"Ha hívsz, megyek" (hűha, ez már-már "szolgáltatói" jellegű)
Inkább nem folytatom, mert az már nagyon perverz irányba vinné az egészet...
@szib: örülök, hogy tetszik a recept. Töredelmesen bevallom, hogy tudom, mit jelent a "répázás". De mindeközben remélem, hogy az áthallás nem a perverzitást és a trágárságot emeli ki. Annyit szerettem volna ezzel érzékeltetni, hogy az egészséges étkezés nem "szívás", hanem igen is tud szenvedélyes lenni, sőt még jól is tud esni. Akárcsak a répázás! :)
Nagyon tetszik ez a recept, ki is fogom próbálni, de azért ezt a "Répázz boldogan"-t én meggondolnám a helyedben. Az alábbi idézet a szlengszótárból való, és azt hiszem, te vagy az egyetlen ebben az országban, aki nem ismeri:
@a_nyúlontúl: Persze, hogy ízlés kérdése, ezért írtam, amit. Természetesen ez szubjektív vélemény, és mint ilyent, a megfelelő helyen kell kezelni. Szerintem az ételek olyanok, mint a nők: kívánatosak, de amennyiben belekóstolsz, nem biztos, hogy ízleni fog.
(egyébként a recept jó, de számomra répa nélkül :)
@...elmúlik...: erre csak annyit mondanék, hogy ízlés kérdése. Én személy szerint nem pazarlásnak, hanem az étel megkoronázásaként éltem meg a garnélás malőrt és a kubutól is messze volt az élmény :)
Egy baj van: a sárgarépa íze szinte mindent elnyom, szóval a megannyi összetevőből szinte semmit sem érezni, ergo soha nem vegyítem semmivel, mert olyan lesz minden étel, mint a Kubu. Bármit tesznek bele, sárgarépa ízű lesz. Persze aki szereti, az más kérdés. Csak felesleges elpazarolni egy sárgarépás ételre bármit is, pláne a jó garnélát.
Hmmm penteken ki is probalom. Annyi valtoztatassal hogy az elejen zsirjara sutok egy keves apro kockara vagott fustolt szalonnat, es abba teszem a hozzavalokat, plusz a vegen hozzaadok a tejszinhez egy keveske kis feherbort
Klassz! Az enyimé ilyen:
4 besózott csirkebonc, kockára vágva: 1 alma, 1 mandarin, 4 gerezd fokhangya, ezt mind eccerre bele a teflonlábasba, alája megyen fél deci tokaji furmint, rája Major Anna, pici (mondom pici!) tárkony. Egy óráig gyönygyöznek egymás társaságában lassú tűzön, fedő alatt. Amikor megpárolódott a csirek bőrje (kb. 10 percnél), bevagdosom, hogy minden zsír kisüljön.
Egy óra múltán a csirkeállat futóművét tepsibe teszem és grill sütőben gyorsan pirosra, ropogósra sütöm. Amíg a husi szoláriumozik, a szaftot botmixerrel pépesítem. Mazsolás barnarizs jár hozzá, mert az olyan menő és a birsalmakompótot sem szokták visszautasítani.
Sajnos az én választottam kevés volt ahhoz, hogy komolyabb ismeretséget kössek a konyhával, csak a gyerekeim miatt tanultam meg főzni.
@a_nyúlontúl: hát igen... :) Csak azért jegyeztem meg, mert az ember automatikusan úgy gondolná, hogy ha zöldség, akkor az maga az egészség (kivéve persze a csúnyagonosz keményítős krumpli). :)
@Before: Üdvözöllek a blogomon! :)
A gyökérzöldségek magasabb cukortartalmúak, mint a föld fölött növő társaik. De ilyenfajta bűnözés nálam néha belefér, főleg ha tompítom vércukorszint emelő hatását. A répa alapból magas glikémiás indexű étel, de a GL értéke alacsony. A zsiradékok (itt most a szezám és az olíva olaj) és a fehérje (krémfehér) sajt viszont úgy tudom lassítja a szénhidrát felszívódását. Mindenesetre az inzulinérzékenység a reggeli és az esti órákban a legnagyobb, ezért cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek szerencsésebb ha uzsonnára fogyasztják ezt az ételt.
Boldogrépa
Répázz boldogan
Utolsó kommentek:
nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2016.10.04. 11:35:14
Max. habosra.
Bejegyzés: Cukkini parmezános tojásbundában
a_nyúlontúl 2016.05.12. 21:21:38
Bejegyzés: Mangós-kakaós kockák (tej- és gluténmentes)
Zak 2016.05.12. 13:58:27
Bejegyzés: Mangós-kakaós kockák (tej- és gluténmentes)
a_nyúlontúl 2016.03.01. 19:32:57
Bejegyzés: Mediterrán vöröslencse főzelék fetával
Void Bunkoid 2016.03.01. 19:03:01
Bejegyzés: Mediterrán vöröslencse főzelék fetával
a_nyúlontúl 2016.03.01. 11:17:44
Bejegyzés: Tandoori csirkefalatok zöldborsós üvegtésztával
Vincenzo6 2016.03.01. 08:56:07
Bejegyzés: Tandoori csirkefalatok zöldborsós üvegtésztával
Real_Boy 2016.02.09. 00:54:41
Amúgy a Google barátunk sem támasztja alá, hogy a "répázik" szó egy mindenki által ismert, meghonosodott kifejezés volna, ugyanis csak 434 találatot ad ki rá.
Egyébként pedig, ha már áthallás... Így már mindjárt más értelmet kapnak az alcímek:
"Falatnyi örömök" (csak nem a répa mérete? :D),
"Mozog a szám" (ööö...),
"Ha hívsz, megyek" (hűha, ez már-már "szolgáltatói" jellegű)
Inkább nem folytatom, mert az már nagyon perverz irányba vinné az egészet...
Szóval jó ez a blog, és kész! :)
Bejegyzés: Duplacsokis sacher (gluténmentes)
a_nyúlontúl 2016.02.08. 21:07:41
Bejegyzés: Duplacsokis sacher (gluténmentes)
szib 2016.02.08. 19:46:13
répázik
forrás:mnytud.arts.klte.hu/SZLENG/szakdolg/nochta.htm
tn ige Közösül. Vö. töcsköl.
Bejegyzés: Duplacsokis sacher (gluténmentes)
Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.02.05. 12:48:02
Bejegyzés: Szaftos-ropogós csirkenuggets répamártogatóssal
2016.01.26. 18:58:40
(egyébként a recept jó, de számomra répa nélkül :)
Bejegyzés: Narancsos-kakukkfüves sárgarépa krémleves csilis garnélákkal
a_nyúlontúl 2016.01.26. 18:22:51
Bejegyzés: Narancsos-kakukkfüves sárgarépa krémleves csilis garnélákkal
2016.01.26. 18:08:07
Bejegyzés: Narancsos-kakukkfüves sárgarépa krémleves csilis garnélákkal
a_nyúlontúl 2016.01.13. 11:08:12
Bejegyzés: Színezd újra: citromos-trikolor paprikás spagetti
kobold84 2016.01.13. 10:59:11
Bejegyzés: Színezd újra: citromos-trikolor paprikás spagetti
Krumpli Bogart 2016.01.08. 01:23:47
4 besózott csirkebonc, kockára vágva: 1 alma, 1 mandarin, 4 gerezd fokhangya, ezt mind eccerre bele a teflonlábasba, alája megyen fél deci tokaji furmint, rája Major Anna, pici (mondom pici!) tárkony. Egy óráig gyönygyöznek egymás társaságában lassú tűzön, fedő alatt. Amikor megpárolódott a csirek bőrje (kb. 10 percnél), bevagdosom, hogy minden zsír kisüljön.
Egy óra múltán a csirkeállat futóművét tepsibe teszem és grill sütőben gyorsan pirosra, ropogósra sütöm. Amíg a husi szoláriumozik, a szaftot botmixerrel pépesítem. Mazsolás barnarizs jár hozzá, mert az olyan menő és a birsalmakompótot sem szokták visszautasítani.
Sajnos az én választottam kevés volt ahhoz, hogy komolyabb ismeretséget kössek a konyhával, csak a gyerekeim miatt tanultam meg főzni.
Bejegyzés: Narancsos csirke rizibizivel és szerelmi vallomással
Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.11.21. 21:26:48
Bejegyzés: Fetás-aszaltparadicsomos-csirkés quinoa rizottó
Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.11.12. 06:38:22
Bejegyzés: Szezámos sült répa krémfehér sajttal
a_nyúlontúl 2015.11.11. 11:51:00
A gyökérzöldségek magasabb cukortartalmúak, mint a föld fölött növő társaik. De ilyenfajta bűnözés nálam néha belefér, főleg ha tompítom vércukorszint emelő hatását. A répa alapból magas glikémiás indexű étel, de a GL értéke alacsony. A zsiradékok (itt most a szezám és az olíva olaj) és a fehérje (krémfehér) sajt viszont úgy tudom lassítja a szénhidrát felszívódását. Mindenesetre az inzulinérzékenység a reggeli és az esti órákban a legnagyobb, ezért cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek szerencsésebb ha uzsonnára fogyasztják ezt az ételt.
Bejegyzés: Szezámos sült répa krémfehér sajttal